Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/04/04/ordlistan-vecka-14/

Viktor Barth-Kron

Ordlistan, vecka 14

När andra faller står The Viktor Report upp för språkvården i samhället. Här är veckans ordlista i DN Stockholm.

* Företagsparalympics

Det kan vara lukrativt med hjälpmedel. Med en rörelsemarginal på 20 procent beräknas jätteföretaget Sodexo ha tjänat uppåt 300 miljoner skattekronor på att leverera bland annat rullstolar till Stockholms landsting, avslöjade DN Stockholm i måndags. Nu ska man göra en ny upphandling, och det känns spontant som en god idé oavsett vilken inställning man har till privata aktörer i välfärden. Tanken med upphandlingar var väl ändå att pressa priserna, inte att landstinget skulle agera rullstol åt företag med funktionsnedsättning.

* Nyspråk

Det är mycket höghus i debatten nu. Ett komplex med 3 500 arbetsplatser ska smällas upp vid Mårtensdal i utkanten av Hammarby sjöstad, berättade DN i helgen. Med 28 våningar ska det utgöra en pendang till Folksamskrapan på andra sidan Hammarbykanalen. Visst, kör på! Det blir säkert trevligt. Men en liten invändning mot namnet på bygget. ”Stockholm New” kan vara det fånigaste vi hört sedan ”The Capital of Scandinavia”. Kan vi inte försöka hitta en kompromiss mellan fornnordiskt asaromantiska ”Tors Torn” och onödiga anglofieringar? Jag föreslår ”Hammarbyskrapan”.

* Rudinskrapa

Om uttrycket ”skam den som ger sig” ska tolkas bokstavligt så måste Tomas Rudin (S) vara Stadshusets minst utskämda politiker. Den här gången gäller det en ny studentskrapa. Först skulle den stå på Östermalm, men där blev det nej. Nu har Rudin hittat en alternativ ”bergknalle” mellan Södersjukhuset och Tanto och motionerat om att ställa Utopia Arkitekters innovativa höghusskapelse där i stället. Möjligen ett genidrag av oppositionsborgarrådet: I skrivande stund är fem av sju kommentarer på Södermalmsnytts nätartikel om saken positiva, vilket kan vara nytt rekord.

* Nordinfot

I jämförelse med huvudmotståndaren Rudin brukar inte Stockholms högste tupp Sten Nordin (M) sätta ner foten så ofta. Icke-utspel av typen ”viktigt att Stockholm fortsätter växa” tenderar att mixas med åsikter som att det är ”roligt att prins Charles visar intresse för Stockholm som utvecklingsstad”. I lördagens DN Stockholm satte han dock ner foten ordentligt och krävde att de planerade höghusen i Värtan blir av. ”Vi kan inte fortsätta att bygga Hammarby sjöstad i all evighet”, slog finansborgarrådet fast. Då så. Givet Moderaternas ställning i Stadshuset räknar vi nu med minst tre Empire State Building.