Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 21:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/04/11/ordlistan-vecka-15/

Viktor Barth-Kron

Ordlistan, vecka 15

The Viktor Report tar varje onsdag sitt ansvar för språkutvecklingen. Det här är orden som sammanfattar Stockholmsveckan – lite grann, i alla fall.

* Extragig

I dessa nedladdnings- och Spotifytider är det tufft för många artister att få ihop till hyran. Att turnera är förstås ett alternativ, men allt fler söker sig till mer okonventionella inkomstkällor. Moneybrother har gjort tomatsoppa, Kent släpper vin – och trion Peter, Bjorn & John är statister i en mäklarannons. Jo, det är sant. 40 kvadrat på Hornsgatan ska gå under klubban och genom arrangerade vardagsrumsbilder med rökmaskin ska rocktrion trissa priset. Hoppas att de får åtminstone halva köpeskillingen.

* Polistorsk

Generositet kan leda till trubbel. Det fick en helgfirare på Söder erfara när han skulle bjuda en nyfunnen bekant på kokain – och kroggästen visade sig vara en helgledig polis. I stället för kemisk förbrödring blev det arresten och sannolikt åtal för narkotikabrott. Hur man tar sig ur ett sådant läge? Tja, säg det. Enligt rapporten hade den bjudande innehavaren visserligen uppfattat polismannen som en ”skön snubbe”, men det blir troligen svårt att anföra detta som ”brottsprovokation”.

* Torrläggning

I dag får man dricka vin i Rålambshovsparken till midnatt. Dock inte så länge till, om polisen får bestämma – de har krävt alkoholstopp från klockan 22. Detta för att minska ungdomsfylleri och våldsbrott, skriver Vårt Kungsholmen. Aningen kuriöst. Minderårigt drickande är såvitt känt förbjudet dygnet runt, överallt. Liksom för den delen offentligt fylleri bland vuxna (det finns till och med särskilda celler för syndare på området). Om ett förbud ska upprätthållas krävs det sannolikt också en polisiär närvaro som i sig själv antagligen vore en mer effektiv, brottsförebyggande åtgärd. Eller?

* Kampsportshyckleri

På lördag arrangeras den första UFC-galan på svensk mark, i Globen. UFC? Nej, det är ingen afrikansk frihetsrörelse som ska stödjas – det handlar om kampsporten MMA, mixed martial arts. Extremt populär hos somliga, men på grund av sin våldsamhet också ifrågasatt på sina håll. Oavsett om man är för eller mot ett förbud kan nog alla vara överens om en sak: Det är aningen märkligt att man får sparka varandra i huvudet (MMA), men inte arrangera titelmatch i det betydligt mer beskedliga, men hårdare reglerade, proffsboxning.

* Stockholmssvensson

Vi stockholmare ser oss gärna som lite annorlunda än övriga svenskar. Lite modernare, lite mer internationella, lite mer framgångsrika – kärt barn har många adjektiv. Självbilden får sig dock en rejäl törn när Mitt i presenterar SCB-siffror över stockholmarnas bilval. Volvo V70 är Sveriges populäraste bil, och toppar också i närapå samtliga kommuner i Stockholms län – från Danderyd till Botkyrka. Endast Nacka avviker, där man i stället föredrar Volkswagen Passat. Stockholmarna tycks helt enkelt vara som folk är mest. Dock med trängselskatt.