Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/04/13/sagan-om-mammutens-aterkomst/

Viktor Barth-Kron

Sagan om mammutens återkomst

Japanska forskare säger sig kunna återskapa mammuten. Med hjälp av DNA-fynd i den sibiriska permafrosten och en ”mamma” i form av mammutsläktingen elefant ska den utdöda giganten åter kunna ströva fram på jorden. Se tv-inslag hos DN här.

Naturligtvis en stor nyhet – och inte helt okontroversiell. Samtliga riksdagspartier hade tagit fredag när The Viktor Report ringde upp, men vi lyckades sammanställa en prognos om deras respektive inställning.

* * * * * Moderaterna Människan är utgångspunkten i Nya Moderaternas politik. Mammuten har redan misslyckats i det moderna samhället och Sverige behöver fler i arbete, inte fler i päls.

Socialdemokraterna Vi vill generellt vara försiktiga med stora återställare i politiken, men en arbetsgrupp ser över det här för närvarande. Besked planeras under 2013 och tills vidare tror vi som Moderaterna. Vad sade de förresten?

Miljöpartiet Miljöpartiet ser positivt på återvinning av DNA. Vi kan inte fortsätta som om tillväxten av organismer var oändlig.

Kristdemokraterna Nej till inseminering av ensamstående elefanter.

Centerpartiet Avvaktande positiva, men Centerpartiet vill prioritera kloning av gnagare. Sverige behöver fler hungriga bävrar.

Folkpartiet Om kloning tillåts i större skala kommer vi snart ha ännu fler yngre som knackar på dörren till arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att agera förebyggande genom lägre ungdomslöner.

Vänsterpartiet Vänsterpartiet säger nej till förslaget, det är på tok för lite och för sent. Typiskt Moderaterna att försöka göra vår tids djur till sina.

Sverigedemokraterna Mammuten är en del av vår kulturhistoria och SD är därför mycket positivt till ett återinförande. Däremot vänder vi oss kraftigt mot att man tänkt använda afrikansk elefant vid tillverkningen. Det är absurt och diskriminerande mot svenska elefanter.