Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 16:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/04/14/skargardsbatar/

Viktor Barth-Kron

Lördagskolumn i DN Stockholm: Rädda båtarna – sänk förslaget

”Waxholmsbolaget tar dig ut i Stockholms skärgård!” Så lyder överskriften på det landstingsägda företagets hemsida – ett tag till, i alla fall. Som DN Stockholm berättade i veckan överväger ledningen nu ett förslag om att strypa turerna till och från innerstadens kajer, och istället göra skärgårdsknutpunkter som Vaxholm och Stavsnäs till båtterminaler. Med busstransporter vidare till Stockholm.

Det är inte så svårt att ana sig till när politiker funderar på riktigt dumma förslag – att hålla utkik efter undflyende god dag yxskaft-svar brukar räcka långt. För paradexempel, se SL-bossen Christer G Wennerholms (M) kommentarer i torsdagens DN (”målet är att skapa en trafik som uppfyller skärgårdens behov”, och så vidare). Kristdemokraterna i landstinget är däremot öppna med sitt stöd för förslaget. Liksom säkert även Strömma, som skulle få i det närmaste monopol på båttrafik från city.

Det är mycket möjligt att det skulle gå att spara lite tid här och en del pengar där genom att utlokalisera sjöfarten. Men i så fall, varför stanna där? Att ha en massa vatten i en stad är opraktiskt på flera sätt. Bäst vore förstås om ingen envisades med att bo eller vistas i skärgården, då skulle "expressbussar" kunna sköta hela ruljansen. Åtminstone om man fyllde igen Riddarfjärden och använde den stora, centrala ytan som praktisk parkeringsplats och vändplan. Varför är inte Skeppsbron en rejäl lasthamn, förresten? Det skulle säkert kunna kapa en del transportled i industrin. Eventuella turister kan väl åka till Enköping i stället.

Nej, SL-styret. Här är ni ute och seglar. Lyckligtvis verkar alliansens barlast inte vara komplett – Folkpartiet är starkt kritiskt – så vi kan hoppas att förslaget gör en ”Vasa” och kantrar innan det hunnit sättas in i strid på riktigt.