Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 20:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/04/17/nya-pragmaterna-begar-debattartikel/

VIKTOR BARTH-KRON

Nya Pragmaterna begår debattartikel

2004, två år innan valet, skrev den då nye moderatledaren Fredrik Reinfeldt en artikel på DN Debatt tillsammans med sin tämligen okände plånbokskumpan Anders Borg. I korta drag var det en uppgörelse med partiets egen politik och verklighetsbeskrivning. Sverige var inte så dåligt som man påstått och det systemskifte man velat genomföra var överilat. Jättetorsken i valet 2002 berodde på att Moderaterna, inte väljarna, haft fel.

Artikeln blev mycket uppmärksammad, både då och i efterhand. Många partikamrater undrade upprört vad det var frågan om (frågan visade sig gälla "Nya Moderaterna") och motståndarna visste inte riktigt hur de skulle hantera utspelet. Ska man angripa någon som erkänner ett tidigare misstag? Eller hävda att de har fel, trots att de säger ungefär samma sak som man själv?

Åtta år och två valsegrar senare är de flesta överens om att det var en smart omsvängning. Sänka skatterna kunde man ju göra ändå.

I dag, två år innan valet, skriver den nye S-ledaren Stefan Löfven en artikel på DN Debatt tillsammans med sin tämligen okända plånbokskumpan Magdalena Andersson, där de spinner vidare på det lilla de hittills hunnit säga och göra. I korta drag är det en uppgörelse med partiets egen verklighetsbeskrivning. Sverige är inte ett nyliberalt Hades, företagsamhet är solidaritet och arbetslinjen är nyckeln till frihet. Nyckelparagrafen kommer mot slutet:

"Vi socialdemokrater har ibland varit för dåliga på att betona människors eget ansvar för att göra sig anställningsbara. Samhället ska skapa förutsättningar och möjligheter, men för att det ska fungera måste den enskilde ta sitt ansvar. Alla ska kunna kräva sin rätt, men också göra sin plikt."

(Flera S-kommentatorer har redan gnällt över att just det stycket lyfts fram i artikeln. God morgon, detta var författarna förstås extremt medvetna om. Precis som Reinfeldt och Borg var när de slog fast att "vi har haft fel om skatterna".)

Debatten går redan vild. Indignationsvänstern är rasande över att S pratar om borgerliga vedervärdigheter som "krav". Höhö-högern springer benen av sig för att förklara att det inte står något i artikeln - men det gör det ju visst. I all enkelhet kan vi sammanfatta det så här:

Sverige behöver en ny regering. Däremot är politiken ganska bra.

Eftersom svenska mittenväljare är extremist-pragmatiker är det mycket möjligt att tricket fungerar en gång till. A-kassan kan man alltid höja ändå.