Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 03:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/04/25/ordlistan-vecka-17/

Viktor Barth-Kron

Ordlistan, vecka 17

Veckans ordlista i DN Stockholm. En ständigt pågående gerillakamp mot särskrivningarnas terrorvälde.

* Prinsessarena

Många befarar att det blir svårt att få ihop nog med evenemang till de två nya jättearenor som just nu byggs i Stockholmsområdet (Nationalarenan i Solna och Stockholms­arenan vid Globen). Det är dock inget som bekymrar arkitektbyrån Argo, som i stället föreslår ytterligare en. Hockey-, konsert- och fri­idrottstemplet ”Prinsessan Estelle Arena” vid Haga (med femsiffrig publikkapacitet) bör enligt byrån ersätta nuvarande Solnahallen (maxkapacitet 1 700). Frågan om vem som ska betala kalaset hänger dock i luften, och ordlistan vågar förutspå att den hänger kvar där för överskådlig tid framöver.

* Distriktsglobalism

Socialdemokraterna i Stockholm har haft stor kongresshelg. Från länsdistriktets sida enades man om att anta fyra starka uttalanden, var­av tre var hyggligt konventionella: krav på ”regional tillväxtpolitik”, oro över ”slöseri med skattemedel” och krav på att regeringen efter Astra Zenecas nedläggning inte ska ”sjabbla bort life science”. Det fjärde var dock mer uppseendeväckande – däri krävdes bland annat att Kofi Annans fredsplan ska följas och att Bashar al-Assad ska avgå från sin post. (I Syrien, alltså, inte i landstinget.) Se där ett bevis så gott som något på att gränser bara är ett mentalt tillstånd.

* Finanshalka

När Saltsjöbaden skulle bygga ishall blev den 23 miljoner kronor dyrare än planerat. Det låter omöjligt (det är en ishall!), och borde vara det: Den ursprungliga budgeten var på drygt 14 miljoner. Att ishallen dessutom blev allvarligt felkonstruerad framstår då bara som logiskt. Något som däremot inte är logiskt är varför i princip ingen, någonsin, lyckas göra en byggkalkyl som håller – vare sig det gäller citybanor, multiarenor eller sandlådor. Kan vi inte bara enas om att alltid slå på sisådär 150 procent när räknenissarna jobbat klart? Det skulle betyda mycket för den generella politiska trovärdigheten.

* Stadshusaktivism

När DN Stockholm och undertecknad delade ut politiska påskägg häromveckan tilldelades kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) en ”megafon”. Detta eftersom hon visat prov på aktivistiska drag som inte står passionerade ungdomsförbundares långt efter. Knappt hann den virtuella presenten fram innan megafonen kom väl till pass – efter SVT:s avslöjande om Telias ljusskygga affärer i Vitryssland skapade Sjöstedt nationella rubriker med kravet på att Telia-kunden Stockholms stad ska införa ”demokratikriterium” till nästa upphandling. Bäva månde direktörerna.

* Lokalsubstans ”Nu börjar valrörelsen!”, utropar Fredrik Reinfeldt (M) och kräver att Stefan Löfven ska ge besked om vem han tänker samarbeta med om han vinner riksdagsvalet. ”Sverige behöver en ny regering!”, svarar Socialdemokraterna, utan att gå så värst mycket närmare in på varför. Detta med drygt 870 dagar kvar till nämnda val. Ibland framstår det extra rimligt att bevaka den lokala politiken, som faktiskt handlar om något. Vare sig det gäller vårdvalsreformer eller tv-ekar.