Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/05/07/flash-reinfeldt-avgar-efter-twitterstorm/

VIKTOR BARTH-KRON

FLASH: Avgår efter Twitterstorm

STOCKHOLM/TVR. Statsminister Fredrik Reinfeldt avgick i dag med omedelbar verkan. Den utlösande orsaken var frän kritik i sociala medier efter gårdagens partiledardebatt.
– En tweet om hans arrogans fick över 80 delningar inom loppet av två timmar. Situationen blev ohållbar, uppger Ajour.se.

Fredrik Reinfeldts insats i Agendas partiledardebatt fick visserligen ryggdunkar från egna partimedlemmar och tilldelades goda betyg i Demoskops undersökning, men bland nätaktivt vänsterfolk och ett antal liberaler var kritiken stenhård. ”Arrogant”, ”maktfullkomlig” och ”hjärtlös” var förekommande omdömen. En medlem i Grön ungdom anmärkte även på statsministerns val av slips.
– Flera personer i min Twitterfeed uttryckte öppet att Reinfeldt börjar likna Göran Persson 2006. Det är uppenbart att han förlorat förtroendet hos svenska folket, säger en professor i statsvetenskap.

Moderaterna ligger opinionsmässigt strax över det historiska valresultatet från 2010, men missnöjet med Reinfeldt har pyrt en längre tid i de sociala medierna. Det växte till orkanstyrka när han nyligen nobbade medverkan i sajten Maktutövare.se:s storsatsande podcast Drängfylla & Interpellation, som sänds från Engelen i centrala Stockholm.
– Att vägra dela en box rosé med vanligt konsultfolk tyder på djup arrogans mot viktiga väljargrupper i storstaden, säger en av sajtens 46 grundare som här vill vara anonym av hänsyn till sina uppdragsgivare i lobbybranschen.

Ny partiledare och statsminister blir Kent Persson, meddelade Moderaterna vid lunchtid. Persson har i skrivande stund 3 459 followers på Twitter och driver en blogg.
– Arbetet med att återuppbygga Moderaternas förtroende i sociala medier måste börja omedelbart. Jag känner ett starkt stöd från mina followers – valrörelsen har börjat!, säger Kent Persson i ett pressmeddelande.

Frågan är dock hur långvarigt Perssons partiledarskap blir.
– Kent Persson må vara ett nytt ansikte. Men det blir samma gamla moderatpolitik, kunde Aftonbladets ledarblogg avslöja kort efter tillträdet.
Nyheten retweetades omedelbart av tolv personer med kopplingar till vänsterbloggen Alliansfritt Sverige.