Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/05/09/politisk-fotbollshuliganism/

VIKTOR BARTH-KRON

Politisk fotbollshuliganism

Ett storbråk har blossat upp i den svenska toppolitiken, rapporterar SvD:s politikbloggare Lova Olsson. Det var nämligen inte bara det sakpolitiska spelet som rördes till när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen - även riksdagens årliga fotbollsmatch har hamnat i gungning.

SD anmälde intresse för att delta i oppositionens lag mot regeringen, men fick kalla handen av de rödgröna partierna. En av de lagansvariga (S) menar att SD borde spela i regeringens lag, eftersom de röstar med regeringen oftare. Från regeringslaget säger lagkapten Anders Hansson (M) att det är snicksnack och att det är "tragiskt" att Socialdemokraterna "politiserar" en trevlig tradition.

Riksdagsledamoten Per Ramhorn (SD) kallar det hela "sandlådementalitet" och menar att SD har viktigare saker att ägna sig åt. Dock har han tagit sig tid att gå igenom tio års protokoll från riksdagens idrottsklubb för att få bekräftat att det visst inte ska vara de rödgröna mot de borgerliga, utan regeringen mot oppositionen.

Huruvida efterforskningarna och diskussionerna parterna emellan skett på skattebetald arbetstid framgår inte.

The Viktor Report ser bara en lösning för att rädda traditionen: Låt SD vara domare. Det är en självklar lösning av en rad skäl:

* Det skulle spegla den nuvarande parlamentariska situationen (allians och rödgröna spelar var för sig till dess SD blåser och säger vem som har rätt).

* De är impopulära bland övriga matchdeltagare och stora delar av publiken.

* De gillar idén att visa ut folk.

Så, det var väl inte så svårt.