Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 03:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/05/23/ordlistan-vecka-21/

Viktor Barth-Kron

Ordlistan, vecka 21

Viktor Barth-Kron
Rätta artikel

Veckans viktigaste lokalsamtalsämnen, som alltid sammanfogade till en praktisk ordlista. Eftersom fem bokstäver är fler än fyra bilder. I DN Stockholm varje onsdag.

* Stockholmslantis

En fjärdedel av Stockholms invånare är födda i Sverige men utanför Stockholms län, kunde DN berätta i fredags med hjälp av specialbeställd statistik från SCB. Flest inflyttade kommer från Skåne och Västra Götaland, och det är på Kungsholmen som flest bosatt sig. Varmt välkomna, säger vi förstås. Att vara stockholmare är ju inte en fråga om blodsbörd, det handlar i första hand om att visa respekt för de stockholmska grundvärderingarna. Främst genom att man står tydligt till höger i rulltrappan.

* Pärongåva

Veckans stora Stockholmstilldragelse var naturligtvis det kungliga dopet. Från detta finns ingenting spektakulärt att rapportera – Estelle fick heta Estelle – men den nya prinsessans doppresenter förtjänar förstås en närmare titt. Från Stockholms stad fick Estelle ett päronträd. Tyvärr (för oss i tv-publiken) överlämnades det inte genom att Sten Nordin kånkade in ett nyhugget schabrak i Stockholms slott – i stället planterar man ett träd i Haga. Fint så. Problemet som kunde ha uppstått om, säg, Gnosjö kommit dragandes med ett äppelträd undveks lyckligtvis också. Man ska som bekant inte blanda de två.

* Cykelmuta

Stadsledningen tycks även i övrigt vara på givmilt humör för närvarande och generositeten mot Estelle följs i dag upp av en ny presentchock. Den här gången är det Stockholms cyklister som får ”tackpåsar” för att de, just, cyklar. Om den här trenden fortsätter utgår Ordlistan från att nästa gåva tillfaller stadens fotgängare, som tappert kryssar mellan bilar, bussar, spårvagnar och cyklar utan att orsaka vare sig utsläpp eller farliga kollisioner. Tack på förhand.

* Bäverfällning

I måndagens DN kunde vi läsa om det växande bäverbeståndet i Nacka, och den åverkan som de simmande gnagarna gör på träden i området. Med upprördhet bland sjönära villaägare som följd. Här finns en intressant omsvängning jämfört med tidigare trädrelaterade strider: plötsligt står naturvårdarna på ”fällningssidan”, medan de som önskar ha träden kvar vill ingripa i naturens gång (läs: skjuta bävrarna). Möjligen en strategisk lucka för Trafikkontoret att utnyttja. Nästa gång ni vill fälla en tv-ek – skippa motorsågarna och smyganlägg en bäverkoloni i stället.

* Bostadschans

213 000 kvadratmeter blir ledigt när Swedbank, Skattemyndigheten, Försäkringskassan och (troligen) SEB lämnar citykärnan under de närmaste åren, skriver Mitt i. Exakt vad som ska komma i stället är inte klarlagt, men både Regina Kevius (M) och Tomas Rudin (S) pratar om att delvis bygga om till bostäder. Utmärkt – det här är ju en fantastisk möjlighet att börja rätta till den förödande dumhet som gjort Stockholms mest centrala kvarter till dagöppen portföljöken. 213 000 kvadrat blir 4  260 lägenheter à 50 kvadrat vardera. Visst, det kan behövas ett och annat förråd också, men oavsett det: Var god börja.