Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/05/30/ordlistan-vecka-22/

VIKTOR BARTH-KRON

Ordlistan, vecka 22

Veckans viktigaste lokalsamtalsämnen, sammanfattade i fem ord (och tillhörande förklaringar). I DN Stockholm varje onsdag.

* Pendlarveckor
En genomsnittlig stockholmare tillbringar sammanlagt 6,4 veckor per år på resande fot till och från jobbet, enligt en rapport från Stockholms handelskammare. Väldigt mycket, förstås, även om siffran framstår som lite mer beskedlig när man räknar om den till 34 minuter enkel resväg. Handelskammaren använder siffran till att kräva en snabbare kollektivtrafik, vilket man menar ordnas bäst genom utbyggd tunnelbana. Skulle man inte få gehör för det kan man säkert sälja siffrorna till Fritidsresors reklambyrå, som kan låta Mads Mikkelsen läsa upp dem på dansk-svenska i en uppmaning till folk att ta vara på sin semester.

* Förseningsångest
Vilken arena får arrangera nästa års Eurovision Song Contest? Inte nya Stockholmsarenan vid Globen, i alla fall – den blir som bekant försenad. Nu lär spektaklet i stället hamna på Friends Arena i Solna, och ordlistan törs lova att det slets ett och annat hårstrå i Stadshuset när detta gick upp för potentaterna där. Det är svårt att tänka sig ett evenemang som pr-moderater och Europafrälsta folkpartister hade uppskattat mer som skyltfönster för stadens nya prestigebygge. Vågar man gissa att Solna tar tillfället i akt att marknadsföra sig som ”Solna – The capital of Stockholms län”?

* Festivalstat
Även om själva tävlingen landar i Solna så kommer naturligtvis Stockholm att göra sitt bästa för att rida på schlagervågen. Faktum är att detta redan börjat. I samband med högvaktsavlösningen den 30 april spelade Arméns musikkår en specialtolkning av Loreens ”Euphoria” på Slottets borggård. Det passerade tämligen obemärkt då, men efter vinsten i Baku har ett klipp från spelningen setts av hundratusentals personer. Helgerån, menar somliga konservativa. Icke, säger ordlistan. Sveriges identitet som festivalstat är djupt rotad och för övrigt kan väl alla vara glada över att det inte var ”Popular” med Eric Saade de spelade.

* Tillväxtansvar
Turistsäsongen är i gång på allvar i Stockholm och om detta kan man uppenbarligen ha olika uppfattningar. Tidningen Metro toppade i veckan med rubriken ”Så undviker du turisterna i sommar” – en lite märklig inställning till en av våra viktigaste framtidsindustrier, enligt den här ordlistan. Visst kan det vara en smula påfrestande att var tjugonde meter behöva förklara vägen till Vasamuseet för någon som knappt förstår engelska, men du gör det för en god sak. Varje vilsekommen turist som kommer rätt är en investering i vår gemensamma tillväxt.

* Vägval
Miljöpartiet tänker stoppa Förbifart Stockholm. Stadshusledaren Daniel Helldén pekade i lördagens DN ut frågan som vår tids ”almstrid”, en affischkampanj mot vägen har dragits i gång och språkröret Gustav Fridolin lyfte i samband med den gångna helgens partikongress upp frågan på riksnivå. Intressant. Det tycker säkert också S-toppen Tomas Rudin, trolig koalitionspartner till MP vid en eventuell rödgrön valseger 2014, som på en direkt fråga svarat att beslutet om Förbifarten är den borgerliga alliansens bästa insats under sex år vid makten. Det lär bli svårt att ta en förbifart runt den frågan i valrörelsen.