Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/06/02/att-komma-till-stockholm-ska-inte-bara-vara-en-schlager/

Viktor Barth-Kron

Att komma till Stockholm ska inte bara vara en schlager

Rätta artikel

(Lördagskolumn i dagens DN Stockholm.)

Blott en vecka har gått sedan Loreen sjöng hem segern i Baku, men Stockholms toppolitiker har redan hunnit lobba friskt för att få nästa års Eurovision i Stockholm. Att arenan som skulle komma i fråga de facto ligger i Solna tycks inte bekomma.

Särskilt Sten Nordin (M) har gått ut hårt i tillgängliga kanaler. Stockholm är Skandinaviens främsta evenemangsstad, slår han fast med den sedvanliga stolthet – eller självgodhet, beroende på hur man ser det – som inte känner några nationsgränser. Trots att varken Oslo eller Odense såvitt känt gjort anspråk på det svenska värdskapet.

Även kulturborgarrådet Sjöstedt (FP) har dragit en lans. Ska man visa upp Sverige är det Stockholm som gäller, lät hon meddela i torsdagens "Studio Ett".

Som i alla heta valrörelser förekommer också så kallat negativt kampanjande mot konkurrenterna. FP-ledaren Lotta Edholm har förklarat att den troliga huvudkonkurrenten Malmö inte bör komma på fråga, givet stadens problem med antisemitism.

Och visst, kör på. En tre timmar lång reklamfilm på bästa sändningstid Europa runt är säkert värd besväret, och om inte annat är det skoj.

Däremot vore det fint om politikerna inte brände allt lobbykrut just här. Eurovision är trots allt ingen turistmagnet i sig, det svenska intresset saknar motsvarighet i resten av Europa och effekten är begränsad. Förändrades ditt sug efter Düsseldorf av det tyska arrangemanget 2011?

Med två nya praktarenor finns all anledning att sikta högre. Mot ett fotbolls-EM, för att ta ett aktuellt exempel. Planer på ett skandinaviskt värdskap har funnits i många år, men framstår egentligen först nu som riktigt vettigt. Några stora byggkostnader skulle inte tillkomma – med nybyggena här och i Malmö har vi tillsammans med Norge och Danmark förutsättningarna mer eller mindre klara.

Då kan vi prata turistgenererande folkfest.

Frågan är bara om Sten Nordin och gänget vågar. Att förlora kampen om värdskapet mot, säg, Italien eller Spanien vore ingen skam.

Däremot vore det ju synnerligen pinsamt om man vann – och finalen hamnade i Köpenhamn.