Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 01:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/06/05/ordlistan-vecka-23/

Viktor Barth-Kron

Ordlistan, vecka 23

Rätta artikel

Veckans ordlista. Varje onsdag i DN Stockholm – utom just den här veckan, då onsdagen är en röd dag. Därför på en tisdag. Förstås lika omistlig ändå.

* Studentmotståndare

Begreppet ”Nimby” utläses ”Not in my back yard” (inte på min bakgård) och syftar på människor som motsätter sig byggprojekt i sitt närområde. Sällan är epitetet mer passande än när det gäller motståndsrörelsen i kvarteret Plankan vid Högalid. I Södermalmsnytt har man lovat både en ny almstrid och kamp ”till det bittra slutet” för att stoppa planerna på ett bostadshus på kvarterets mycket stora innergård. Huset är tänkt att innehålla bristvaror: 69 hyresrätter och 50 studentbostäder. Skulle den tappra kampen mot nya grannar förloras får kämparna trösta sig i den intillliggande Högalidsparken.

* Stockholmsblått

I rikspolitiken presenteras nya opinionsmätningar lika ofta som Fredrik Reinfeldt säger ”ansvar”, men den som intresserar sig för Stadshuset är inte lika bortskämd. Därför var det intressant när SCB delgav sin mätning av partisympatier på måndagen, med regional särredovisning. I Stockholms stad ger inte svängningarna på riksplanet något större avtryck – alliansen samlar 52,3 procent mot de rödgrönas 45,6. I resten av länet är siffrorna i stort sett identiska mellan blocken, men här har M tappat 7 procentenheter medan S gått framåt med 9 jämfört med mätningen i november 2011. Den spekulativt lagde skulle möjligen kunna dra paralleller till landstingets inte fullt så strålande affärer på sistone.

* Gröntapp

Mer ur SCB:s mätning: Den enda statistiskt säkerställda förändringen i Stockholms stad är att Miljöpartiet backar 3,6 procentenheter till 14,9. Ambitionen att gå förbi Socialdemokraterna och bli ledande oppositionsparti får därmed skjutas upp på obestämd tid – S ökar nästan lika mycket, till 22,8 procent. Denna lilla omständighet förhindrade dock inte att MP blev först med att skicka skrytsamt pressmeddelande om sina siffror, där man händelsevis råkade glömma att nämna tillbakagången. Och visst, det kunde förstås varit betydligt värre – varken Centerpartiet eller Kristdemokraterna, som tillsammans samlade 2,8 procent i mätningen, har hörts av alls.

* Nöjesdistrikt

I förra veckan presenterade staden planer på ett jättelikt nöjes­cent­rum under nya Stockholmsarenan vid Globen. 12 000 kvadratmeter skoj ska det bli, med allt från pingisbord i neon till Europas största sportbar. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) förklarade för DN: ”Det är det första konkreta steget mot ’Stockholm entertainment district’. Jag vet, vi har visserligen många internationella besökare men jag hoppas att vi kan komma på ett svenskt namn.”

Ordlistan står gärna till tjänst. Den enklaste översättningen av ”entertainment district” är ”nöjes­distrikt”. Så, nu behöver inte Stadshusets kulturrotel ägna mer tid åt att grunna på den saken.

* Tivolipolitik

Stockholms 12 000 kvadrat­meter stora tjo och tjim-anläggning framstår dock som småpotatis i jämförelse med grannkommunen Botkyrkas planer. Som DN kunde berätta i går avser man bygga en nöjespark om hundratusentals kvadratmeter i Hågelby – ”utan motsvarighet i Europa”, enligt ­initiativtagaren John John Lindgren. Vattenland, spahotell, strandpark och mycket mer ska göra Botkyrka till jippodestinationen nummer ett när allt är klart 2023. Låt oss, för Botkyrkas skattebetalares skull, hoppas att det går som planerat. Och att alla misstankar om ett haveri à la Barnpalatset men med extra allt visar sig grundlösa.