Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 22:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/06/09/lardagskolumn-i-dn-stockholm-man-vet-aldrig-hur-roligt-det-blir-nasta-gayng/

VIKTOR BARTH-KRON

Lördagskolumn i DN Stockholm: Man vet aldrig hur roligt det blir nästa gång

Under nya Stockholmsarenan byggs ett 12 000 kvadratmeter stort nöjescentrum med allt från blinkande pingisbord till minigolf – och mer ska det bli, när Johanneshov på sikt ska omvandlas till ”Stockholm Entertainment District”. Kranskommunerna vill inte vara sämre: I Botkyrka planeras ett Skara Sommarland på steroider som ska överträffa franska Disneyland.

Lite för mycket av det roliga, tänker du? Vänj dig. Stockholms utveckling mot en fullfjädrad festivalstad går i rasande fart och inget tyder på att det här blir de sista attraktionerna i det regionala tivolit. Om vindarna fortsätter att blåsa som under den senaste veckan lär vi inom kort få läsa följande festliga nyheter:

* Tunnelbaneförlängningen till Nacka får namnet ”Jetline 2” och byggs i tvära kast för vagnar utan tak. Om det är roligare att åka kollektivt kan man betala fler chipspåsar för SL-kortet, resonerar landstingsmoderaterna.

* De uteblivna ”Tors torn” ersätts av ”Fritt fall” och ”Uppskjutet”, för att skapa balans i varumärket Hagastaden.

* Framkomlighetsproblemen i stadstrafiken löses genom att radiobilar undantas från trängselskatten – de kan ju knuffa sig fram om det behövs. Veteranbilar får betala dubbelt.

* Citybanan döps om till Kärlekstunneln. Om fler par börjar umgås under resorna till jobbet i stället för att ta fritid i anspråk är det bra för tillväxten. Det är viktigt med tillväxt.

* Slussenbråket får en kompromisslösning när den gamla ”karusellen” från 1935 ersätts av en riktig karusell, med ett Abba-museum i mitten. Ett anslutande pariserhjul tar fotgängare upp på Mosebacke. Barnfamiljerna ville väl ändå aldrig åka hiss?

* Den pågående ”fasadrenoveringen” av Slottet visar sig vara en täckmantel för att bygga om innandömet till Lustiga huset. Med tanke på att kungen bor på Drottningholm är det ju marknadsekonomiskt orimligt med en så stor, outnyttjad lokal i absolut A-läge.

Så skulle det kunna bli. Eller så sätter någon ner foten och säger att nej, så kul ska vi faktiskt inte ha. Det vore möjligen på tiden.