Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/06/11/vem-ar-mest-juholt/

VIKTOR BARTH-KRON

Vem är mest Juholt?

Under söndagen gjorde Moderaternas nye partisekreterare Kent Persson ett utspel om att inrätta en "välfärdsinspektion", som ska säkra kvaliteten i vård och omsorg. Ett okontroversiellt förslag, kan tyckas. Alla vill ju ha kvalitet i välfärden. Problemet är bara att förslaget redan är på väg att bli verklighet, i regi av Moderaternas regeringspartner Kristdemokraterna. Tjänsten som generaldirektör i den nya myndigheten är redan utlyst och KD undrar i Expressen om Kent Persson stjäl idéer medvetet eller bara är okunnig.

Jo, det kan man ju undra.

Det här är långt ifrån den första märkligheten från Moderaternas partisekreterare. Knappt två månader efter tillträdet har han hunnit med nästan lika många som den avpolleterade företrädaren Sofia Arkelsten hann med under ett och ett halvt år, och runt om på internet reses allt oftare frågan "är Kent Persson den nye Håkan Juholt?".

The Viktor Report beslöt att inte låta jämförelsen stanna vid raljans, utan att faktiskt testa dess kvasivetenskapliga giltighet. Vem är egentligen mest "Juholt" - Kent Persson eller Håkan Juholt? Vi lät kandidaterna göra upp i sex tuffa ronder. Betyg enligt skala 1–5.

* * * * *

Kommentar: Håkan Juholts målande retorik låg alltid på eller strax över pekoralets farliga gräns, men visst besatt han klara kvaliteter som demagog. Kent Persson har ännu så länge varit sparsam med stora, offentliga tal, men hans blogg har en klyschdensitet som The Viktor Report aldrig förr stött på i seniorpolitik. Persson behöver varken förnya sig, öka tempot eller utveckla sina beskrivningar av problem som vanligt folk känner igen sig i för att ta hem den här ronden. Knappt men klart.

* * *

Kommentar: Slagfärdiga utspel med tveksam täckning var en juholtsk paradgren, från installationshelgens pensionsutspel till sluthaveriet om försvaret i Sälen. Kent Persson har öppnat starkt, särskilt när han förnekade att M tidigare skulle pratat om "massarbetslöshet" (vilket man visst gjort, bland annat i regeringsförklaringen), men måste hålla tempot uppe om han på sikt ska ha en chans att utmana stormästaren.

* * *

Kommentar: Juholt satte tonen för sitt partiledarskap genom att peka åt alla håll samtidigt om Libyeninsatsen. Om svängningarna kring frågan om eventuellt samarbete med Miljöpartiet (Persson var starkt för, innan han blev emot) blir lika tongivande för Perssons gärning är för tidigt att sia om, men juryn bjussar på en poäng eftersom han ser lovande ut här.

* * *

Kommentar: Håkan Juholt ledde förvisso S till historiska bottennivåer, men tilläggas bör att han också tog över S på historiska bottennivåer. Däremellan ledde han partiet upp på Stefan Löfven-nivåer, innan hösten och en hyresfyra i Västertorp ville annat. Det reella tappet mellan tillträde och avgång var några ynka procent - alltså ungefär som den hittillsvarande Kent Persson-effekten. Någon säkerställd uppgång har dock inte noterats under Perssons tid på posten, varför han vinner ronden.

* * *

Kommentar: Persson ryktas ha varit en hård chef hemma i Örebro och att stjäla förslag från en utsatt lillebror som KD är förstås inte snyggt, men det är inte moralen som satt Kent i klistret. Juholts hyresaffär ger en klar rondseger.

* * *

Kommentar: Juholt idkade varken blogg eller Twitter, däremot stod han för en legendarisk Facebookuppdatering sent en lördagskväll i oktober. Annars var det mer sms:en som ställde till problem, särskilt de han envisades med att skicka till Expressens Niklas Svensson. Kent Persson, som rekryterades bland annat för att han var bra på sociala medier, har hållit låg profil efter två olyckligheter: när han sågade Stefan Löfven under partiledardebatten (och fick skäll för det), och när han i en rant "häpnade" över S-förslaget om ungdomskontrakt (som finansminister Anders Borg samtidigt gav tummen upp). Kryss.

* * *

SLUTSATS: Det är omöjligt att skilja kandidaterna åt. Kent Persson är inte mer Juholt än Juholt själv - men inte mindre heller.