Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/06/13/ordlistan-vecka-24/

VIKTOR BARTH-KRON

Ordlistan, vecka 24

Veckans ordlista i DN Stockholm. För att fem lokala samtalsämnen ska kunna avhandlas inom loppet av varje onsdagslunch.

* Stenbeckstadion
Stockholms nya jättearena i Johanneshov får inget namn. I stället har man sålt hela namnrättigheten till Stenbecksägda teleoperatören Tele2, varför bygget nu ska kallas Tele2 Arena. De närmaste tio åren, i alla fall – därefter är det öppet för nya spekulanter. ”Vi är glada att ledande företag vill förknippas med Stockholms stads nya arena”, säger kulturborgarrådet Sjöstedt (FP). Visst. Man kan samtidigt fråga sig varför de inte skulle vilja lägga en spottstyver av sin omsättning på att utåt sett få äga det mest monumentala Stockholmsbygget på en generation, som dessutom har politisk uppbackning från en hel huvudstad (och dess skattebetalare).

* Spekulantläge
Stockholms största befintliga utomhusarena, Olympiastadion på Östermalm, lever än – till helgen invaderas tegelborgen av tiotals tusen dansmusikfanatiker när festivalen ”Summerburst” arrangeras för andra året. Stadion firade för övrigt 100 år i förra veckan och har därmed överlevt ett sekel utan namnsponsor, men när evenemangen fram­över blir färre kan det dock inte uteslutas att staden vill kompensera intäktsbortfallet. I så fall tippar ordlistan att Nokia går in som partner. Efter ”Ericsson Globe” och ”Tele2 Arena” tycks ju telekom vara rätt i tiden, och vad skulle passa bättre här än ett företag som hankar sig fram på gamla meriter.

* Fyranstrategi
I den ordlista som publicerades den 16 maj nämndes ”framkomlighetsstrateg” som en intressant, ny yrkeskategori. Särskilt intressant för folk som regelbundet åker med den hopplösa busslinje 4. Som av en händelse fick vi nu i helgen veta att staden och landstinget ska införa en särskild ”framkomlighetsstrategi” på vissa gator – nämligen de som trafikeras av linje 4. Snittfarten på 14 kilometer i timmen ska höjas till 20 och det är förstås ett steg i rätt riktning. Ordlistans upphovsman tar inte åt sig äran för det här, men konstaterar att den som vill ana varthän Stockholmsvinden blåser åtminstone bör ägna listan ett halvt ögonkast eller två.

* Normalbad
I dessa tider av hoppborgar, ”nöjesdistrikt” och allmän festivalisering av Stockholm känns det nästan befriande att kunna slå fast: Nya Vanadisbadet blir ett helt vanligt bad. De 53 miljoner kronor som staden satsar går åt till uppfräschning av anläggningen och att göra den badklar 2014, rapporterar Vi i Vasastan. Det blir alltså varken ”betjänter”, ”musik under vattnet” eller en ”bar med färskpressad juice”, som andraklassarna i Gustav Vasa skola önskat sig i en enkät och som ordlistan berättade om i april. Huruvida något föräldrauppror inletts på grund av detta var inte känt vid denna tidnings pressläggning.

* Södernostalgi
På torsdag får Södermalm en ny lekpark. ”Bryggartäppan” vid Brännerigatan har utformats med Per Anders Fogelströms 1800-talsskildring ”Mina drömmars stad” som inspiration och ska innehålla allt från utedass till tidstypiskt bostadshus. Citat ur boken ska också pryda parken, enligt förhandsinformationen. Ett utslag av hopplös nostalgi? Nja, var inte så säker på det. Ordlistan misstänker att det hela är en strategisk satsning på pedagogisk opinionsbildning från gentrifieringsglada borgerliga politiker. Allt med målet att åtminstone kommande generationer Söderbor ska begripa att det faktiskt inte var bättre förr.