Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/06/20/ordlistan-vecka-25/

Viktor Barth-Kron

Ordlistan, vecka 25

Rätta artikel

Veckans ordlista i DN Stockholm. Eftersom någon måste ta ansvaret för att skapa ordning i den här stan.

* Amatörbönder

Att odla egna grönsaker är helt klart årets trend bland Södermalmsbor som egentligen vill bo i New York. De gamla järnvägsspåren i Eriksdal är redan ockuperade av stora trädgårdslådor och i måndags kunde DN Stockholm avslöja en ny gerillaodling, vid Brännkyrkagatan. Återstår nu att se hur de riktiga jordbrukarna kontrar på detta. Kanske inreder de en hörna på gården med väl utvalda vintagefynd, där de sedan kan sitta med en sojalatte och skriva lite frilanscopy på den stilrena laptopen? Men bara på helgerna, förstås. Man måste försörja sig också.

* Paddkrångel

Det är roligt med Ipad – åtminstone om du frågar politikerna i Stadshuset. Tidningen Computer Sweden kunde i helgen berätta att såväl miljönämnden som stadsbyggnadsnämnden införskaffat Apples omsusade surfplatta till samtliga ledamöter, utan att för den sakens skull dra ner på den kostsamma pappershanteringen. När ordlistan möter stadsbyggnadsnämndens ordförande, moderatborgarrådet Regina Kevius, medger hon att det föreligger visst ”paddkrångel”. ”Jag tycker att alla till årsskiftet måste välja, padda eller papper”, slår hon fast. Om detta kan vi nog alla vara överens. Med ”vi” avses stadens skatte­betalare.

* Fotbollsbaksmälla

Exakt fyra dagar varade den – EM-fotbollshajpen som eldats på i veckor av reklammakare, krögare med tv-apparat, matbutiker och det offentliga Stockholm i största allmänhet. Efter två raka förluster och svenskt uttåg var det inte lika roligt längre, även om de inblandade förstås fortsätter att krama de sista dropparna ur EM-stenen några dagar till. Sedan är det dags för OS-fest! Eller? Att köpa specialdesignade chips till de rafflande försöken i konstnärligt bågskytte (eller vad de nu tävlar i) känns möjligen inte riktigt lika självklart festligt. Men vad gör man inte för festival­kommersen – det är ju 48 långa veckor till Eurovisionsfinalen.

* Tornfel

Tidigare i våras förekom ordet ”Rudinskrapa” i den här listan, myntat med anledning av den energiske socialdemokraten Tomas Rudins idé om att bygga ett spexigt höghus med studentbostäder intill Tantolunden på Södermalm. Planen avslogs sedan en utredning visat att platsen tillhörde en bostadsrättsförening, men ska nu tas upp igen. Fel plats har tydligen utretts. Det beror dock inte på Rudins anvisningar – åtminstone inte enligt Rudin själv. ”Varje gång det ska hanteras så är det tjänstemän som krånglar till det”, klagar han i Södermalmsnytt. Fortsättning följer alldeles säkert, trots att de påstått krånglande tjänstemännen avstår från att kommentera.

* Latmaskfärja

Landstingets trafiknämnd fattar i veckan beslut om en ny färjelinje på Stockholms vatten. Enligt förslaget ska en båt gå mellan Slussen, Fotografiska vid Stadsgården och västra Skeppsholmen under ett halvår, varefter försöket ska utvärderas. Och visst – utbyggd kollektivtrafik är alltid välkommen, särskilt trivsam och miljövänlig sådan på vatten. Men låt oss för folkhälsans skull hoppas att trängseln på sträckan Slussen–Fotografiska inte blir alltför stor. Den alternativa färdvägen är ju en spikrak promenad på lite drygt 600 meter. Med sjöutsikt.