Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/06/22/fredagskolumn-i-dn-stockholm-sa-ersatter-ni-den-skrotade-gallerian/

Viktor Barth-Kron

Fredagskolumn i DN Stockholm: Så ersätter ni den skrotade gallerian

Rätta artikel

Beskedet att den planerade Slussengallerian uteblir slår ner som en nordkoreansk vädersatellit i debatten. Det var ju gallerian som var slagträ i den samlade ”kulturelitens” frontalangrepp mot Slussenplanerna. Det var den som utgjorde oppositionens (alltså socialdemokraten Tomas Rudins) favoritsymbol för den förhatliga, borgerliga kommersialismen.

Vad som händer nu är oklart, men oavsett vad det blir kan vi nog vara säkra på att alliansen, kultureliten och Tomas Rudin (S) inte kommer att vara överens om det heller. Lika bra att reda ut alternativen direkt, alltså.

Mest rätt i tiden vore förstås ännu en arena, men det faller på utrymmet. Ett likaledes trendriktigt ”nöjescentrum” ligger närmare till hands, men lär i så fall behöva kompletteras med både bibliotek och experimentteater för att undvika en ny folkresning på Mariabergets höjder. Ett Abba-museum? Definitivt ett alternativ, om det inte vore för Benny Anderssons Slussenrelaterade krig mot kulturborgarrådet.

Själv förordar jag ett Slussenmuseum. Inte ett som samlar dammiga betongbitar, utan baserat på modern 3D-teknik på samma sätt som när Medelhavsmuseet nyligen lät besökarna ”vandra” i etruskernas antika gravkammare.

I Slussenmuseet skulle den intresserade när som helst kunna uppleva svunna tider, nästan som på riktigt. Springa ifrån en förföljare i Gula gången, parera flygande plastpåsar på Ryssgården. Eller strosa i gamla Klara – utrymmet är stort nog för att ha flera utställningar samtidigt.

Givetvis kan det fungera åt andra hållet också. Om centerpartisterna fick traska runt i ett visuellt Manhattan–Gamla stan varje söndag skulle det säkert bli lugnare på debattsidorna.

En lösning som tillfredsställer både reaktionärer och revolutionärer på samma gång, alltså, samtidigt som alla vanliga pragmatiker påverkas minimalt. Vad väntar ni på?