Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/06/25/vilket-em-lag-ar-ditt-parti/

Viktor Barth-Kron

Vilket EM-lag är ditt parti?

Rätta artikel

Fotbolls-EM har nått fram till semifinalstadiet och det är därmed hög tid att sammanfatta vad vi lärt oss så här långt. Även för den måttligt fotbollsintresserade är det ju viktigt att kunna hänga med i samtidens definierande förvecklingar.

Eftersom The Viktor Report på goda grunder misstänker att läsekretsen är mer bevandrad i politiken än i fotbollsvärlden förklarar vi läget med paralleller: Vilket landslag motsvaras av vilket riksdagsparti? Frågan är inte alls så krånglig som den låter.

* * * * * Socialdemokraterna England

Anrikt gäng som plågats av fraktionsstrider, felrekryteringar och överdrivna förväntningar. Anställde därför en grå gubbe med modest men oklanderligt CV, som parkerar åtta man i eget straffområde och hoppas kunna utnyttja motståndarnas misstag. Det har räddat lagets värdighet på kort sikt, men om det är en spelstil för framtiden återstår att se.

Kristdemokraterna Grekland

Konstant nederlagstippat och i behov av andras stöd, men tycks alltid ha ett konstnummer i bakfickan som räddar laget vidare till de stora turneringarna. Väl där brukar avtrycket dock vara begränsat.

Sverigedemokraterna Frankrike

Siktar högt och anses av många ha potential för bättre resultat, men hålls tillbaka av inre slitningar och ett extremt enkelspårigt anfallsspel. Det blir slutspel, men inte mer.

Folkpartiet Holland

Arrogant gäng som inte kan begripa varför de förlorar trots att de egentligen är bäst. Lider av en förvrängd självbild efter en oväntad framgång som kom sig av tur, andras svaghet och hårdför opportunism (VM 2010/valet 2002).

Moderaterna Tyskland

Bytte i mitten av 00-talet sin gamla bunkermentalitet till en radikalt annorlunda spelstil och vann snabbt goda resultat. Offensivlustan gjorde tillsammans med en fotbollsmässig attitydsförändring i samhället att man oväntat lyckades peta England som svenskarnas utländska favoritlag. Kan dock falla på sin tveksamma defensiv och populariteten bör inte tas för given – svenska folkets relation till Tyskland är långt ifrån okomplicerad.

Centerpartiet Ukraina

Inledde starkt, för att sedan falla tillbaka. Tar sina poäng genom gamla hjältar med fina meriter från förr, men vad det nya Ukraina ska spela för fotboll vet ingen riktigt. Landet har också haft svårt att fylla arenorna trots stora ekonomiska insatser, och lider av splittring eftersom hälften av fansen mest längtar tillbaka till Sovjettiden.

Vänsterpartiet Irland

Kämpar alltid tappert, men med spelartyper som gick ur tiden redan under 70-talets Tipsextra (Richard Dunne!) har man svårt att göra sig gällande i den moderna fotbollen. Det spelar dock ingen större roll – det viktigaste är att hardcorefansens ramsor och sånger hörs mest.

Miljöpartiet Sverige

Alltid uppskrivna på förhand och har visioner om storslagna resultat, men tenderar att klappa ihop när det kommer till avgörande och de stora länderna påminner om att en match faktiskt varar i 90 minuter. Tveksamt grundspel och saknar skärpa på kanterna.