Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/06/27/ordlistan-vecka-26/

Viktor Barth-Kron

Ordlistan, vecka 26

Veckans ordlista i DN Stockholm. Varje onsdag, fram till dess att samtiden skriver sig själv.

* Henvälde

Stockholms genomsnittliga makthavare är 46,2 år, 53 procent man och 47 procent kvinna. Mest jämställt av alla är FP, visade DN:s kartläggning av Stadshusets politiker i måndags. Noterbart är att Centerpartiets ledamöter är sammanpressade i spannet 33–41 år, att MP har såväl den yngsta (19) som den äldsta (75) ledamoten och att Vänstern har högst snittålder. ”Man kan bli trött under långa möten”, angav fullmäktiges ålderman Åke Askensten (MP) som enda negativa aspekt med att vara äldre i politiken. Alla som upplevt ett sex timmar långt stadshussammanträde kan dock intyga att det inte nödvändigtvis har med födelse­datumet att göra.

* Folkuppvigling

När dj-trion Swedish House Mafia släppte biljetterna till sin novemberspelning på Friends Arena i Solna gick det snabbt. Riktigt snabbt. 35 000 plåtar gick åt inom loppet av trekvart, vilket betydde utsålt. Snabbt trollade man också fram en extraspelning på samma plats, som blev fullpackad även den. Nu siktar man på ett tredje gig på samma plats. Housemusikvågens explosionsartade förlopp ställer en del etablerade sanningar på ända, får man säga. Plötsligt framstår två nya jättearenor i Stockholmsområdet inte alls tillräckligt – lika bra att tömma, säg, Järlasjön på vatten och bygga om den till dansgrop för 500 000 armviftande 20-åringar i solglasögon.

* Miljonärsbistånd

När vi ändå är inne på ämnet Swedish House Mafia: Strax innan midsommar delade Stockholms stad ut sina årliga ”hederspriser” till kulturutövare som enligt kommunstyrelsen gjort sig förtjänta av det. En prissumma på 100 000 kronor tillföll bland andra poeten Magnus William-Olsson, scenkonstnären Josette Bushell-Mingo – och den nämnda dansmusiktrion. Visst är det fint att staden uppmärksammar även house­artister, men skattepengarna hade sannolikt gjort mer nytta någon annanstans. Multimiljonärerna i Husmaffian stiger inte upp på scen, sannolikt inte ens ur sängen, för 100 000 kronor.

* Kommunalgycklare

I stadsdelen Hässelby/Vällingby har 30 ungdomar fått sommarjobb som kommunalt anställda gatuartister, kunde DN berätta i helgen. Under två veckor ska de bjuda på dans, sång och teater, utan kostnad får dem som tittar på (mer än via skattsedeln, förstås). En spännande satsning, helt klart. Kanske kan vi gyckla oss ur krisen? Däremot undrar ordlistan vad Stockholms professionella och i många fall mycket yrkesskickliga gatumusiker säger om den här typen av subventionerad konkurrens. Är förfarandet verkligen förenligt med regelverket för EU:s inre marknad?

* Balkongbråk

Föreställ er en bostadsrättsföreningsstyrelse där ledamöterna är överens om de viktiga frågorna – hur man ska hantera lånen, avgiftens storlek, när det är dags för stambyte – men envisas med att sätta prestige i estetiska detaljer. Där färgen på tapeterna i porten kan leda till långvarig osämja och arga lappar i brevlådan. Ungefär så har man det i den borgerliga Stadshusalliansen. Senast exemplifierat av förra veckans KD-utspel om att fler borde få bygga balkonger (FP är emot vissa balkonger) och skyskrapefrälste centerledaren Ankersjös retfulla midsommar­aftons-tweet: ”Hoppas vännerna i FP håller koll så att midsommarstängerna inte stör siluetten och bryter mot Stockholmsskalan.”