Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-01 07:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/08/07/obekraftat-annie-loof-utser-sig-sjalv-till-generaldirektor/

VIKTOR BARTH-KRON

Obekräftat: Annie Lööf utser sig själv till generaldirektör

STOCKHOLM/TVR. I går valde näringsminister Annie Lööf att sparka Christina Lugnet, generaldirektör för skandalomsusade Tillväxtverket. Enligt uppgift till The Viktor Report är efterträdaren redan klar – det blir Annie Lööf själv.
– Det är en framtidsorienterad lösning, säger en källa nära Lööf.

Tillväxtverket har varit i svårt blåsväder efter DN:s avslöjanden i förra veckan. Många har rasat mot verkets slösaktiga lyxaktiviteter, medan andra varit upprörda över att Sverige har en myndighet med aningen oklara arbetsuppgifter. Frågan om vem som ska återställa förtroendet för myndigheten ser nu alltså ut att vara avgjord.

– I det här läget söker vi en hungrig, dedikerad entreprenörssjäl som har stort eget driv och ser problem som utmaningar. Det krävs för att ta tillvara och vidareutveckla all den potential som finns lagrad i Tillväxtverkets pipeline. Då känns Annie helt rätt, säger en person med god insyn i processen.

Men Annie Lööf är redan partiledare och näringsminister. Hur ska hon hinna med det här?
– Det blir absolut inga problem, Annie trivs med att ha många bollar i luften och har lätt för att ta saker på uppstuds. Dessutom finns många goda förebilder att inspireras av. Isabella Löwengrip har femton framgångsrika företag vid sidan av sin blogg, och Silvio Berlusconi har visat att framgångsrikt entreprenörskap med fördel kan kombineras med politik på hög nivå.

Enligt uppgift till The Viktor Report var Lööf inte den enda kandidaten. Hetast i diskussionerna var it-företagaren och debattsajtsprofilen Johan Staël von Holstein, men även holländaren Victor Muller ska ha kallats till intervju. Den senares löfte om att ordna 800 000 nya jobb inom segmentet rymdturism var attraktivt, medger en person på Näringsdepartementet, men till slut fastnade alltså Lööf för Lööf.

Annie Lööfs egen erfarenhet av näringslivet är ganska mager. Kan det bli ett problem den nya rollen?
– Absolut inte, Annie känner stor passion för det här och menar att hinder är till för att övervinnas. För att konkretisera att det här handlar om en helt ny era i Tillväxtverkets växtfas så kommer Annie inte att kalla sig ”generaldirektör”, utan ”generalentreprenör”.