Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 13:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/08/15/ordlistan-vecka-33/

VIKTOR BARTH-KRON

Ordlistan, vecka 33

Veckans ordlista i DN Stockholm. Eftersom ett ord säger mer än tusen Instagrambilder.

* Reklamchock
Reklamhologram, röstbudskap och sponsrad belysning. Det är några av de kommersiella inslag som framtidens stadsbild kommer att innehålla, menade de ämnes­experter som DN Stockholm talade med i går, tisdag. Ännu mer kan det bli om Jessica Bjurström, vd för Sveriges kommunikationsbyråer, får bestämma. Hon drömmer bland annat om ”spännande installationer på vattnet” och menar att staden är ”för restriktiv” när det gäller utomhusreklam. Ordlistan vill inte påstå att Bjurström har fel, men misstänker att hennes uppfattning knappast delas av folkmajoriteten.

* Avslagsskrapa
Det vill sig inte för socialdemokraten Tomas Rudin och hans efterlängtade studentskrapa. Som ordlistan tidigare berättat var den först planerad vid Roslagstull, där den fick nej. En flytt till Tantoområdet såg först ut att gå bättre, men trots två placeringsförsök ser det ut att bli avslag även där. Riksintresset står i vägen för ett höghus, skriver tjänstemännen. Rudin får leta vidare – kanske tillsammans med KD, som vill bygga studentskrapa i Kista. Skam den som ger sig först.

* Icasprit
Att en Icabutik på Folkungagatan sökt och ser ut att få tillstånd att servera alkohol har vållat uppseende i veckan. Nykterhetsivrare rasar och polisen twittrar kritiskt, men ordlistan tror inte att det finns några större skäl till oro. Den likaledes Icadrivna matbutiken i varuhuset NK:s bottenplan har en längre tid serverat mat och vin till sittande gäster vid sin ost- och charkdisk. Det har såvitt känt inte lett till några fylleslag bland de shoppande, men väl till en hedersam nominering till DN:s krogpris Gulddraken.

* Lyxbaksmälla
Efter DN:s enormt uppmärksammade granskning av myndigheters lyxrepresentation har livet varit hårt för de verksamma i Stockholms lyxfestarbransch. Eller, ”hårt” är kanske inte rätt ord, men vi kan nog räkna med att ett antal offentliga chefer tänker ett varv till innan de bokar in en konferens med sjurättersmeny och svindyr tv-kändis som hälsar välkomna. Ordlistan undrar dock främst hur Grand Hôtel ska återupprätta sitt varumärke efter att Tillväxtverkets generaldirektör påstått att de var ”det billigaste alternativet”.

* Vägtjafs
Knappt hann Socialdemokraterna sätta ner foten innan Miljöpartiet körde över den. Det handlar förstås om Förbifart Stockholm, trafikfrågan som debatterats och infekterats sedan Slussen var en fräsch 30-åring och som nu närmar sig ett genomförande. I stället för smidig förbipassage ser den nu ut att leda till frontalkrock i oppositionen. Spräng på, säger S. Inte i vårt namn, säger MP (och V). Titta, de bråkar, säger borgarna. Räkna med att det hinner sägas betydligt mer (om än på samma tema) fram till valdagen 2014.