Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 14:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/08/20/nya-skracksiffror-for-aftonbladet/

VIKTOR BARTH-KRON

Nya skräcksiffror för Aftonbladet

STOCKHOLM/TVR. Slaget om läsarna ser ut att vara förlorat för Aftonbladet. En ny chockmätning visar att krisen fortsätter.

Aftonbladet ligger visserligen kvar på samma läsarsiffror som igår – däremot tappade bilagan Söndag 0,3 procent jämfört med veckan innan. Samtidigt noterade huvudkonkurrenten Expressen en tydlig uppgång på 0,4 procent, vilket trots söndagsbilagans tapp på 0,3 procent innebär att Expressen drygar ut avståndet.

– Aftonbladet uppfattas som överenergisk och hyperkreativ. Läsarna förstår vad de vill med sin journalistik och de gillar det inte, säger Mats Thomsson, analyschef på Förenade Spekulanter och tidigare aktiv inom Expressen.

Aftonbladet och samtliga bilagor är fortfarande lönsamma, men Mats Thomsson menar att de kan få problem om två år.

– Flera av bilagorna har svårt att motivera sin existens. Löser de inte den långsiktiga frågan om vad som är deras roll i svensk journalistik så kommer de att läggas ner omkring år 2018, även om de klarar sig på stödköp fram till dess.

Hur fungerar samarbetet mellan Aftonbladet och bilagorna?
– Det är inte bra. Aftonbladet vill vara den stora, breda tidningen som tilltalar alla, vilket leder till att man tar stor plats i tidningsstället och tvingar bilagorna till allt mer desperata utspel för att synas, säger Mats Thomsson.