Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 11:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/09/08/satt-spaden-i-marken-och-grav-ner-garageplanerna/

Viktor Barth-Kron

Sätt spaden i marken och gräv ner garageplanerna

(Lördagskolumn i dagens DN Stockholm.)

”Studentbostäder byggs utan garageplats”, löd en rubrik i den östermalmska lokalpressen i veckan. Det handlade om ett hus i Hjorthagen och nyheten är förstås uppseendeväckande. Har det alltså tidigare byggts studentbostäder MED garageplats? Det är ju fullständigt obegripligt.

Studenter varken behöver eller kräver garage – de kräver faktiskt inte särskilt mycket alls. Låg hyra och hyggligt nära kommunikationer är dock prioriterat.
Vilket leder oss in på frågan: hur svårt är det – egentligen – att bygga en studentbostad?

Svar: Det behövs fyra väggar och ett avlopp. Kök och dusch är en bonus, men kan också lösas kollektivt i huset. I Hjorthagen skulle det bli "cykelgarage”, men vad det är för fel på en vanlig hederlig stång att låsa hojen vid framgick inte.

"Bullernivåerna", då? 20-plussare brukar inte vara de som bankar i elementen om de hör stadsliknande ljud efter klockan 19 och överkänsliga kan sova med öronpropp. Och så vidare.

Det är alltså inte särskilt svårt att ordna, men räkna inte överdriven hjälp från marknaden. JM och NCC kommer att fortsätta prioritera luftiga trerummare med svala ytskikt där mamma projektledaren och pappa IT-konsulten kan låta barnen gå lösa utan att behöva oroa sig för att de ska snubbla på någon av de obefintliga trösklarna.

Lyckligtvis har staden egna bostadsbolag, och i fredagens DN presenterades goda tankar från S, FP, KD och C om var och hur man kan bygga enklare studentbostäder. Viljan finns, idéerna finns och behovet kommer inte att bli mindre. Politikerna i fråga råkar dessutom ha makten att ändra tramsiga regler.

Sätt spaden i marken, alltså. Och låt bli att gräva garage.