Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/11/15/och-nu-blir-det-debatt/

Viktor Barth-Kron

Och nu blir det debatt

I går onsdag avhölls gruppledardebatt om budgeten i Stockholms stadshus. Som namnet kanske inte antyder är det årets lokalpolitiska batalj och DN Stockholm var förstås på plats för att bevaka spektaklet. Här är minut-för-minut-rapporten, retroaktivt från pressläktaren.

10.01 Ordförande Margareta Björk drar formalia och informerar om att godis finns att köpa i Ragnars Kafé. En bakbänksmoderat spelar ”Wordfeud”.

10.06 Sten Nordin (M) håller anförande. Han är nöjd med sin budget och menar att Stockholm, som är i ”världsklass”, är ”loket i morgondagens Sverige”.

10.13 Karin Wanngård (S) är mindre nöjd med Sten Nordins budget. Däremot använder hon Nordins favorituttryck ”världsklass” redan efter elva sekunder och kräver en ”arbetslinje” i Stockholm.

10.16 Wanngård beklagar att Folkpartiet inte fått igenom en bättre skolpolitik med M. Bjuder in till ”överläggningar”.

10.21 Daniel Helldén (MP) använder sitt favorituttryck ”den moderatledda majoriteten” för fjärde gången på två minuter. Han menar att Stockholms tillväxt skapar möjligheter för en skattehöjning.

10.23 Lotta Edholm (FP) hävdar att det är liberala värden som lockar folk till Stockholm. Hon agiterar hårt mot Jonas Sjöstedt (V) och diverse miljöpartister i riksdagen, vilket är framgångsrikt eftersom ingen är på plats för att ta replik.

10.28 Ann-Margarethe Livh (V) informerar Sten Nordin om att stockholmare inte bara är fondmäklare i Vasastan. Citerar sedan Brecht.

10.34 Per Ankersjö (C) drar paralleller mellan Missing People och bostadsrättsföreningar. Han syftar på vikten av civilsamverkan, inte på försvunna hyresgäster.

10.40 Ewa Samuelsson (KD) hyllar budgetens sociala profil. En bakbänksmoderat spelar ”Quizkampen”.

10.44 Sten Nordin recenserar Karin Wanngårds första år som S-ledare. De ståndpunkter man delar med alliansen får godkänt, medan S egna förslag är mindre bra. Därefter anklagar han Helldén (MP) för att gömma sig bakom Ulla Hamiltons (M) kjol i spårvagnsfrågan.

10.46 Ulla Hamilton brukar inte bära kjol, replikerar Helldén.

10.48 Livh (V) bjuder ut Sten Nordin på rockklubb i Hökarängen.

10.58 Edholm (FP) tycker att det är bra att S numera bryr sig om skolfrågan, och uppmanar syrligt Wanngård (S) att sätta sig i utbildningsnämnden i stället för i ledningen för Kungsträdgården Park & Evenemang. Skratt från alliansen.

10.59 Wanngård upplyser om att även Sten Nordin sitter med i Kungsträdgården Park & Evenemang. Inget skratt från alliansen.

11.08 MP är motståndare till bostäder och kommunikationer, säger Nordin. Helldén invänder att man visst vill bygga, på Bromma flygplats.

11.26 Hård debatt om valfrihet i välfärden. Nordin triangulerar kreativt och lyfter fram gruvstrejken i Malmfälten 1969 som argument för privata alternativ.

11.33 Livh (V) hävdar att alliansen bedriver ”utrotningspolitik av fattiga”. Ingen tycks ta orden på allvar.

11.36 Försening, upprepningar och viss rastlöshet i salen. Ankersjö skäller på MP:s ”skattechock” (10 öre).

11.48 Slut. Nordin och Livh skakar hand och skrattar. Presidiet inskärper att kaffe är förbjudet i lokalen.