Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 11:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/11/22/stockholmsordlistan-vecka-47/

Viktor Barth-Kron

Stockholmsordlistan, vecka 47

Veckans ordlista i DN Stockholm. En dag senare än vanligt, eftersom julen inföll tidigt i år.

Utrotningspolitik

Debatterna i Stockholms kommunfullmäktige bjuder ofta på lite högre ideologiskt vågsvall än de mer reserverade i riksdagen. Så också på förra veckans budgetdebatt för gruppledarna, vilket är något av årets höjdpunkt för de inblandade. Mest medvetet drastisk (som Håkan Juholt hade sagt) var Ann-Margarethe Livh (V), som bland annat anklagade Sten Nordin (M) för att bedriva ”utrotningspolitik av fattiga”. Det låter ju oerhört allvarligt. Dock tydligen inte allvarligare än att kombattanterna kunde skaka hand och skratta hjärtligt efteråt.

Hipster-tv

Stockholms enligt egna uppgifter första ”taco truck”, en bil som åker runt och säljer mexikansk mat på företrädesvis Södermalm, har blivit tv-serie. Samtidigt berättar Södermalmsnytt om en ny satsning i planeringsstadiet: en variant av New York-serien ”Girls”, men med hippa killar som hänger vid Nytorget i huvudrollerna. Ordlistan anar en trend. Publikens längtan efter att se rörlig bild med män på Södermalm är uppenbarligen omättlig. Åtminstone i publikkategorin ”män på Södermalm”, får man misstänka.

Surdegskoppling

Apropå Söder: Att Miljöpartiet har ett starkt fäste bland cyklande vänsterliberaler i Stockholms innerstad är väl känt, liksom att partiet därmed får dras med vissa fördomar (?) om sin karaktär. Uppenbarligen vill man nu göra upp med detta. Den som i veckan halkade in på debattsajten Newsmill hittade en artikel signerad MP Stockholm där man predikade förortens väl. Lovvärt initiativ förstås, men ordlistan undrar hur många som lyckades ta till sig budskapet. Rubriken ”Miljöpartiet är inte enbart för surdegsbakande Södermalmsbor” gav lite för många lustiga bilder i huvudet.

Skitreglering

Hästägare borde behöva plocka upp djurens avföring på samma sätt som hundägare, ansåg en person i Hägersten och skrev ett klagobrev till stadsdelsnämnden. Svaret var dock avfärdande, berättar tidningen Liljeholmen/Älvsjö: Hästar räknas nämligen inte som djur, utan som ”fordon”. Möjligen ingen överraskning – den som läst Orwells ”Djurfarmen” vet ju att vissa djur är mer jämlika än andra. Huruvida det går att hitta kryphål i det här – exempelvis genom att låta din golden retriever dra dig i pulka och därmed uppnå häststatus – vet inte ordlistan, men vi uppmanar ingen att testa.

Lagvrak

Från reglering av häst- och hundavföring är steget förstås kort till lagstiftning som börjar lukta illa. Ordlistan talar förstås om de nya bestämmelserna kring tillfälliga bygglov. Först visade det sig att lagen, som säger att ett tillfälligt bygglov får förlängas i max tio år, är på väg att radera ut hundratals populära gatukök runt om i staden. I helgen kunde DN dessutom berätta att museibåtar och flytande hotell och krogar längs Stockholms kajer snart kan få se sin verksamhet sänkt. Gör om och gör rätt, paragrafryttare. Här är ni helt klart ute och seglar.