Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 00:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/11/24/utspelet-frustade-av-folkpartistisk-indignation/

VIKTOR BARTH-KRON

Utspelet frustade av folkpartistisk indignation

(Lördagskolumn i dagens DN Stockholm.)

”Moderaterna gör upp med Socialdemokraterna!” Pressmeddelandet frustade av folkpartistisk indignation. Nu gällde det dock inte den blåröda koalitionen kring förbudet mot nidvisor på kommunfullmäktiges julfest, utan en annan hjärtefråga för Folkpartiet. Just det – motståndet mot höga hus i innerstaden.

Det var FP:s särskilde antihöghustalesperson Björn Ljung som rasade mot att de övriga allianspartierna tillsammans med S vid torsdagens stadsbyggnadsnämnd drev igenom ett nytt hus på Vasagatan.

Byggnaden, som förutom att bli stationshus för Citybanan ska innehålla hotell och lägenheter, har debatterats länge och blir nu 61,6 meter hög. Det är drygt 20 meter högre än det anonyma hotell som i dag står på platsen. Eller ”nästan lika högt som Hötorgsskraporna”, som Ljung ödesmättat uttrycker det. Den närliggande Klara kyrka riskerar nu att skymmas, menar man.

Folkpartiet har förstås rätt att sura över en förlorad strid, men att spela ut indignationskortet för att saker blir gjorda över blockgränsen är knappast konstruktivt. Det är inte första gången, det vore orimligt om det blev den sista och det annars pragmatiska FP borde snarare applådera det. Särskilt eftersom Miljöpartiet nu tycks satsa på att bli visionär tankesmedja snarare än vardagspolitiskt parti.

Ska bostadsbristen motverkas på annat sätt än genom 50 000 gräsbevuxna lägenheter på en paniknedlagd Bromma flygplats, eller trafikknutar lösas utan en plötsligt stoppad Förbifarts budgetutrymme, så lär de blå och röda behöva slå huvudena ihop fler gånger. Nu, men framför allt om majoritetsförhållandena i Stadshuset skulle se annorlunda ut 2014.

Säkert kan även Björn Ljung (FP) få vara med på ett hörn. Varning dock för att det kan kräva viss kompromissvilja.