Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/11/28/stockholmsordlistan-vecka-48/

Viktor Barth-Kron

Stockholmsordlistan, vecka 48

Veckans ordlista i DN Stockholm. Eftersom resten av samtidsrapporteringen inte är konkret nog.

Sloganjul

Just när du trodde att 2012 års kvot för Stockholms­moderata reklamanglicismer var fylld så kom den: ”The Best Christmas in Scandinavia.” Det ska vi alltså ha här och bland annat med hjälp av det juleljus som Ulla Hamilton (M) stolt invigde i helgen. Inget fel i själva ambitionen förstås, men ordlistan vill ändå skicka med en varning. I veckan kunde DN berätta att klassiska svenska jultraditioner vinner alltmer mark i ett Storbritannien som sägs vara lite trött på sitt eget, genomkommersialiserade julfirande. Bara en liten ­varning, som sagt.

Åsiktssmiteri

Borgarrådsarvoden på över 100 000 kronor i månaden är orimligt, menar Miljöpartiet och vill därför sänka dem. Inte helt oväntat anser dock både moderater och socialdemokrater att nuvarande nivå, som är kopplad till statsrådens arvoden (80 eller 90 procent av en ministerlön), är praktisk och inte behöver justeras. Praktisk är den säkerligen, möjligen också rimlig. Men nog är det lite lustigt att just toppolitiker och toppdirektörer, som annars tycker om att bestämma saker, alltid hittar på något sätt att inte behöva ta ansvar för eller ha synpunkter på just sina egna arvoden.

Livsavdrag

SVT:s ABC kunde i veckan berätta om en kreativ entreprenörstrend: Företag som erbjuder barnkalasarrangemang med rutavdrag. Problemet att barnkalas inte är avdragsgilla löser man genom att kalla upplägget ”barnpassning”. Skatte­verket tycks visserligen måttligt imponerat – ”barnpassning” ska gälla de egna barnen – men ordlistan kan nästan höra tankekvarnarna börja snurra hos diverse välfärdsinnovatörer. Om man startar ett privat dagis... men kallar det ”barnpassning”... alla föräldrar får köpa några timmar vardera... Nej, nu ska vi inte ge någon några idéer i onödan.

Kollektivrivning

Den som åkte ­tunnelbana i söndags hade goda chanser att få se folk släpa på diverse märkliga föremål. Det var nämligen officiell (och godkänd) plundring av Råsunda fotbolls­stadion, som nu ska rivas. Nostalgiker i tusental skruvade loss bänkar, knackade lös betong eller lade beslag på en vajer eller två. Hela spektaklet visar förstås att ordlistans idé om något liknande nu när Slussen ska rivas har stor potential. Vilken kulturhöjdare skulle tacka nej till några ton anrik betong att bygga ut sommarnöjet på Fårö med?

Utfyllnadsmaterial

Om inte betong faller spekulanter på läppen så kanske 19 miljoner ton berg kan vara något? Så mycket sprängsten avser nämligen Trafikverket att sälja, i samband med bygget av Förbifart Stockholms nästan två mil långa tunnel. Men skynda på – man bedömer att det finns stor efterfrågan, kunde DN berätta i tisdags. Ordlistan föreslår ändå att man sparar lite i kommunal ägo. Om det nu stämmer att havs­nivån ska stiga med två meter till år 2100 så kan det vara bra att ha lite utfyllnadsmaterial för att dämma upp Östersjön vid Vaxholm och i Baggensstäket.