Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 12:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/12/01/stockholms-framtid-gar-pa-plankan/

Viktor Barth-Kron

Stockholms framtid går på plankan

(Lördagskolumn i dagens DN Stockholm.)

Det har sagts förr, men sällan blir begreppet ”nimby” (”not in my back yard”, inte på min bakgård) mer träffande än i kvarteret Plankan på Södermalm. Svenska Bostäders planer på att bygga 69 hyresrätter och 50 studentlägenheter på Plankans enorma innergård har väckt djupt missnöje bland de boende och varit en följetong i och utanför Söderpressen i åratal.

De berörda är naturligtvis i sin fulla demokratiska rätt att protestera, även om man kunde tänka att just lyckligt lottade hyresgäster i allmännyttan borde se värdet av nytta även för andra delar av allmänheten. Mer oroande är dock att nejsägarna vunnit i rätten.

Mark- och miljödomstolen rev nyligen upp detaljplanen, primärt med hänvisning till att bullret från omkringliggande gator och flygtrafiken till Bromma (!) skulle vara oacceptabelt högt. En kuriös slutsats. Rimligen borde då det befintliga kvarteret Plankan evakueras omgående, liksom betydande delar av både innerstad och närförort. Bromma ligger trots allt i bebodda Bromma och bilar, även i mängd, finns ju lite varstans.

Domstolens övriga motiveringar lämnar också en del frågetecken. Ljus- och siktförhållandena sägs bli sämre i kvarteret. Ja, det är en historiskt väl belagd konsekvens av stadsbyggande, som dock hittills inte inverkat hämmande på attraktionskraften.

Kulturhistoriska värden förvanskas, menar man vidare. Det är förstås en definitionsfråga, men om vi inte ens kan komplettera 1960-talskolosser av ett slag som knappt arkitektstudenter kan älska så borde vi väl med fördel K-märka och balsamera hela länet.

Och så vidare.

”Jag blir mer och mer övertygad om att lagstiftningen hindrar en växande storstad”, säger ansvariga borgarrådet Regina Kevius (M) till Södermalmsnytt. En inte alltför vågad slutsats, får man säga.