Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/12/12/stockholmsordlistan-vecka-50/

Viktor Barth-Kron

Stockholmsordlistan, vecka 50

Rätta artikel

Veckans ordlista i DN Stockholm. Eftersom ingen ska behöva gå oupplyst mot slutet av Mayakalendern.

Nobelgåva

I samband med måndagens Nobelfestligheter fick samtliga pristagare en present av Stockholms stad. ”Åh nej”, tänker ni nu, väl medvetna om hur det brukar sluta när moderatledda styren ska dela ut högtidsgåvor – kronprinsessparet har ju exempelvis både platt-tv och Orreforsservis som de måste ta ner från vinden när Reinfeldt kommer på besök. Den här gången gick det dock bättre. Ett tegelstensverk om Stadshuset och arkitekten Ragnar Östberg var kanske inte höjden av innovation, men vi får vara glada för allt som inte är en teppanyakihäll.

Glesbygds­problematik

Socialdemokraterna på Södermalm hör till ordlistans favoriter, inte minst på grund av stadsdelsnämndens slagfärdige viceordförande Anders Göransson. Det var han som dömde ut Folkungagatan som Stockholms svar på Sodom och Gomorra, och i måndagens DN slog han till igen. Gamla stan lider av ”glesbygdsproblematik”, lät Göransson meddela, och detta sedan bland annat vårdcentralen flyttat och Systembolaget slagit igen. Nå, då får vi väl införa ett riktat glesbygdsstöd. Kanske i form av subventionerade SL-kort, så att de strandsatta kan resa en tunnelbanestation till Götgatsbacken eller Sergels torg.

Skoterdåre

Visst kan man dra lite på munnen åt Gamla stan-folkets utsatthet, men faktum är att stadsdelen på sistone drabbats av odiskutabel glesbygdsproblematik. Efter förra veckans kraftiga snöfall gav sig en omdömesbefriad dalmas ut på vild skoterfärd i medeltidskvarteren, med både Youtube-succé och polisanmälan som följd. Lyckligtvis skadades ingen och såvitt känt ägnade sig varken skoterföraren eller hans närvarande vänner åt någon form av tjuvjakt vid tillfället.

Minuscenter

Statistiska centralbyråns stora partisympatimätning lär ha vållat en del bryderier i Stadshuset när den presenterades i förra veckan. Alldeles lättolkad var den nämligen inte, även om det tycks som att stockholmarnas syn på Socialdemokraterna förbättrats något. Att Centerpartiet fick stöd av 0,6 procent – med en felmarginal på 0,7 – är däremot säkerställt lustigt. Ordlistan misstänker att det handlar mer om otur med underlaget än en effekt av beslutet om en bro till Årsta holmar, men alldeles säker kan man ju inte vara.

Pendelparodi

Såvitt ordlistan förstått gick söndagens ”galatåg”, den politikerfyllda invigningsturen på nya Arlanda/Uppsala-linjen, enligt tidtabell. Det var dock ett undantag. Redan samma dag började problemen, som under måndagsmorgonen fortsatte med 45-minutersförseningar och därefter totalstopp. Barnsjukdomar? Tja, hoppas kan man ju. Men med tanke på att ”vanliga” Stockholmspendeln tagit sig långt upp i medelåldern utan att bli kvitt symtomen så är det nog bäst att ta höjd med ett par timmar även fortsättningsvis.