Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 17:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/12/13/rimligt-tankt-orimligt-utfall/

Viktor Barth-Kron

Rimligt tänkt, orimligt utfall

Viktor Barth-Kron
Rätta artikel

(Kommentar i dagens DN Stockholm.)

Det jublades i går

Mark- och miljödomstolens utslag är knappast munter läsning för merparten av de hundratals klagande. Tvärtom – invändning efter invändning avfärdas, ibland rent bryskt. Att bo i närheten och inte uppskatta planen är inte ett juridiskt giltigt argument, konstateras det. Bland annat.

I stället är det ett rent kommersiellt intresse – ett sådant som bevararna svingat vilt emot – som vinner gehör. Fastighetsägaren T-Bodarne påverkas visserligen bara av en del av planen, konstaterar man, men:

”Domstolen anser emellertid att prövning måste göras mot de allmänna intressena i den delen av planen som berör just bolaget, dvs. de byggrätter som tillåter byggnader framför Glashuset. Konsekvensen skulle annars kunna bli att större planer gjordes för att förminska ett enskilt intresses betydelse.”

Resonemanget är inte lika orimligt som när samma domstol nyligen stoppade innergårdsbebyggelse på Söder med hänvisning till bullret från Bromma flygplats. Enskilda intressen, även näringsintressen, måste i en rättsstat vägas mot det allmänna och här menar man att den enskildes förlust väger tyngre.

Däremot kan konsekvenserna av något rimligt bli alldeles orimliga.

Om överdomstolen gör samma bedömning och resultatet blir åratal av nya utredningar, remissrundor och överklagandeprocesser, där samma personer ska framföra samma konstaterat irrelevanta klagomål i möjliga och omöjliga instanser innan i praktiken samma beslut kan fattas, så måste nog hela tillvägagångssättet upp till diskussion.

Husen som fått domstolen att sparka bakut är bokstavligen en detalj, som utan några större åthävor kan tas väck ur ritningarna. Att modernisera Slussen är däremot ingen detalj – det är ett systemviktigt infrastrukturprojekt med god demokratisk förankring.

Som borde komma i gång innan någon dör av fallande betong.