Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 07:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/12/19/stockholmsordlistan-vecka-51/

Viktor Barth-Kron

Stockholmsordlistan, vecka 51

Rätta artikel

Veckans ordlista i DN Stockholm. Eftersom bilder på Instagram ändå bara slutar med upplopp.

Skärgårdsfejd

Upphandlingen av båttrafiken i skärgården har föranlett storgräl i landstingets alliansstyre. Eller, gräl och gräl – det är mest Lennart Rohdin (FP) som är vansinnig på Christer G Wennerholm (M). Moderaterna har gått bakom ryggen på FP, menar Rohdin, och förklarar att hans förtroende för Wennerholm är så lågt att han inte skulle våga fråga vad klockan är. Ordlistan vet inte vem som har rätt. Däremot finns alla skäl att misstänka att Wennerholm inte skulle ha tid att svara på vad klockan är, men via pressekreterare låta hälsa att ”tiden har förbättringspotential”.

Slaskvarumärke

Det är svårt att komma runt snön i en lista över stockholmska samtalsämnen. Den har ju varit lite varstans, och ofta på fel plats: I innerstan springer folk i zick-zack under istappsbeskjutning från taken, och i förorten har man inte kommit någon vart alls. Möjligen är detta ett inslag i det moderata reklamkonceptet ”The best Christmas in Scandinavia” – en unik chans att uppleva hårt vildmarksliv i storstadsmiljö? Samt en vidareutveckling av stadens vattenvarumärke, när gatorna sedan genom slask förvandlas till kanaler.

Deckarlappar

Söderortspolisen har en ny strategi för att bekämpa cannabisbruk bland ungdomar. Bland annat delar man ut lappar i tunnelbanan, på vilka man anger vad tonårsföräldrar ska vara misstänksamma mot. Det gäller bland annat muntorrhet, rizzlapapper, klotterpennor och digitalvågar, men också kläder i ”rastafärgerna” gult, rött och grönt. Ordlistan vill bidra till informationskampanjen: Om du ser en uniformerad person med lappar i tunnelbanan bör du vara uppmärksam och fråga vad vederbörande gör. Risken är stor att det är en polis som i stället kunde ha avstyrt ett våldsbrott.

Symboltomtar

Ingen högtid utan en mer eller mindre animerad politisk debatt om hur den firas. Får man ha skolavslutning i kyrkan? Uppmuntrar jultomten till pedofili? Ni vet. Snart får man väl inte ens spika upp varandra på kors vid påsk i det här landet. Det är dock inte bara traditionalister som tar chansen att göra pr för sin sak. Miljöpartiet i Stockholm lade i förra veckan en skrivelse om att ”alla barn har rätt att vara lucia”. Flickor ska även kunna vara stjärngossar, kräver hen som skrivit. Oavsett åsikt om detta så är det onekligen ett utslag av politikförnyelse. På Birger Schlaugs tid som MP-ledare skulle väl alla vara tomtar?

Historiekorrektion

Tiden är utmätt för 1970- och 80-talets hus, noterar Vårt Kungsholmen. På flera platser i stadsdelen ska själlösa byggnader från den tiden tas av daga, till förmån för nytt och förhoppningsvis mer attraktivt. Såvitt känt kommer det enda knorrandet från folk som har till yrke att inte vilja riva hus, och ingen kan väl vara förvånad över det. Nästa steg borde rimligen vara att sluta bygga samtidens sterila glaslådor och återgå till den sekelskiftesarkitektur som Stockholms invånare bevisligen vill ha. Man ska ju lära av historien, inte bevara den till varje pris. (Okej, arkitektstudenter – ni kan börja mejla argt om Le Corbusiers förträfflighet nu.)