Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/12/22/serafen-tomtarna-och-onskelistan/

Viktor Barth-Kron

Serafen, tomtarna och önskelistan

Rätta artikel

(Lördagskolumn i dagens DN Stockholm.) Barn i förskoleåldern

Bakgrunden är förstås historien om Serafen, vårdcentralen som slumpades bort för 700 000 kronor under förra mandatperioden och som sedermera såldes vidare till vårdjätten Capio för omkring 20 miljoner mer.

Efter vårens massiva kritik av hanteringen skrev man så till tomten – via landstingsdirektören – med förhoppningen att ”få tillbaka” en del av mellanskillnaden. Vilket man, som slutligen kunde konstateras i veckan, naturligtvis inte fick.

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) säger sig nu vara lite förvånad över att inte hitta några miljoner i julstrumpan, men det är svårt att ta honom på allvar. Åtminstone om vi förutsätter att landstingets högste politiker är medveten om att det där med renar, skorsten och Nordpolen inte är på riktigt.

Snarare har hela processen handlat om att försöka rikta styra över ilskan mot ett ”snålt” vårdbolag, som förvägrar skattebetalarna deras rättmätiga pengar. Pr-tricket lär knappast lyckas.

För varför skulle vårdbolaget göra det? Om någon har agerat korrekt i den här soppan är det ju Capio, som betalat ett marknadsmässigt pris. Att det gjordes till några hugade spekulantläkare och inte till det allmänna är ansvariga politikers fel.

Synen på avknoppningarna skiljer sig för övrigt inte åt mellan blocken. Östgöta-Correspondentens mycket borgerliga ledarsida tog i veckan upp Serafenhanteringen som avskräckande privatiseringsexempel, och liknade Stockholms läns alliansstyre vid ”naiva träskallar”.

Det låter förstås hårt, men det är ändå den snälla tolkningen.

Tro dock inte att landstingsmoderaterna avser sluta skriva brev till tomten bara på grund av den senaste veckans lärdomar. ”Nu får vi lämna det här bakom oss”, sade Rosdahl i torsdagens DN.

Jo, hej du.