Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/12/28/2012-med-the-viktor-report/

Viktor Barth-Kron

2012 med The Viktor Report

Rätta artikel

Ni som följt bloggen ett tag vet att den här tiden på året betyder sammanfattning. Vad var det egentligen som hände under 2012, och framför allt, hur skildrades det i The Viktor Report?

I år är årskrönikan uppdelad i två enheter, på grund av upphovsmannens splittrade yrkespersonlighet. Årets Stockholmsordlista landar i tidning och på nät i morgon, men redan nu kommer den bloggexklusiva sammanställningen av de nationella angelägenheterna. Håll till godo.

* * * * *

JANUARI

Det är lätt att glömma så här i efterhand, men när det nya året grydde rådde fullskalig kris i Socialdemokraterna. The Viktor Report förklarade den i bilder. Expressen skickade förtroendeenkät om Håkan Juholt till förtroendevalt S-folk, varpå TVR gjorde (typ) samma sak till moderater om Anders Borg. Till slut avgick Juholt och ersattes av Stefan Löfven. TVR prognosticerade debattartiklar i ämnet. Förutom kriget i S var januari även månaden för Benkefejden, som TVR förstås lade sig i.

FEBRUARI

Livet är inte bara politik – därför började vi månaden på Stockholms modevecka. Någon åkte på safari till Solsidan, men TVR föreslog alternativa turer. Carl B Hamilton (FP) slog fast att Raoul Wallenberg hade varit för euron. TVR spådde vilka andra debattartiklar Hamilton skulle komma att skriva under året. Vilken snabbmatskedja är ditt parti? Frågan aktualiserades av Moderaternas samverkan med McDonald's.

MARS

En månad som dominerades av avslöjandena om vapenförsäljning till Saudiarabien. Försvarsminister Sten Torgfors avgick, TVR gav Reinfeldt en lista på potentiella efterträdare. När man inte sålde vapen försökte Moderaterna utveckla sin politik, och TVR hjälpte förstås arbetsgrupperna på traven.

APRIL

Stefan Löfven innebar ett opinionslyft för S under våren – eller? När TVR genomförde en egen mätning fick Moderaterna hela 85,6 procent. I Japan hävdades att man nu kan återskapa den utdöda mammuten, vilket förstås föranledde kommentarer från de svenska riksdagspartierna. Bloggen fick också anledning att analysera det första riktiga utspelet från den nya S-ledningen.

MAJ

Försommar i luften, och dags för den första riktiga partiledardebatten med Löfven i startfältet. Själva debatten gick lugnt tillväga, men dagen efter kom chockvågor när TVR som enda blogg kunde avslöja att Fredrik Reinfeldt avgått efter stark kritik på Twitter. Vi är till i dag ensamma om den nyheten. Se där ett utmärkt skäl att läsa bloggen. Vilt gick det också till när riksdagen skulle spela fotboll. SD fick inte vara med i något av lagen – storbråk utbröt, som dock kunde lugnas sedan TVR föreslagit en rimlig kompromisslösning. Bloggens konstruktiva agerande fortsatte och vi presenterade en hel hösttablå av nya, högintressanta tv-format med politisk spets. Tyvärr lyssnade ingen.

JUNI

En intensiv månad på alla fronter. M:s nya partisekreterare Kent Persson kom igång på allvar, och vi fick anledning att en gång för alla reda ut vem av Persson och Håkan Juholt som egentligen var mest "Juholt". Sedan blev det midsommar. TVR kompletterade sitt arkiv av politiska snapsvisor, och tog även fram en helt exklusiv uppsättning Stockholmssnapsvisor. Fotbolls-EM i Ukraina gick åt skogen snabbt för Sverige. Lämpligt, eftersom laget fotbollspolitiskt motsvarade Miljöpartiet – detta kunde TVR visa i en exklusiv kartläggning av EM-lagens relation till riksdagspartierna.

JULI

Juli innebar semester – men först en sväng till Almedalsveckan i Visby, där bloggen och upphovsmannen hann uträtta lite av varje. Bland annat en liten Reinfeldt-parlör, en recension av partiledarnas förband, en närtitt på visionär och passionerad retorik och naturligtvis den definitiva rapporten från DJ-matchen mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. I slutet sammanfattade vi några av veckans lärdomar för DN Kultur.

AUGUSTI

Tillbaka efter en stärkande semester satte TVR omedelbart igång en serie exklusiva scoop. Vi hade partiernas kommentarer till Nasas landning på Mars innan alla andra. Vi avslöjade att Annie Lööf utsett sig själv till ny generalentreprenör på Tillväxtverket. Vi kunde berätta om Mitt Romneys katastroflåga stöd bland svenska reklamare, om hur Frankrike rasade mot Maud Olofssons lunchvanor, om nya skräcksiffror för Aftonbladet och om hur experter sågade Miljöpartiets tågmetaforer. Bland annat.

SEPTEMBER

Budgetperiod – i år längre än någonsin. TVR kunde avslöja att alliansen planerade en helt ny utspelsräls i kommande infrastrukturproposition. Socialdemokraterna å sin sida lanserade en "affärsplan", varför TVR tog en titt på andra övertydliga positionsförflyttningar. I Stockholm var däremot allt som vanligt.

OKTOBER

En månad då Miljöpartiet ställde sig i strålkastarljuset, främst på grund av sina underhållande bidrag under riksdagens motionsperiod. Att man ville ha en myndighet för inbillningssjuka var bara ett av många skäl till att TVR krävde att man norska Nobelkommittén skulle ta sitt ansvar och ge Fredspriset till MP. Bloggen redde också ut skillnaden på vänster- och högersatir, avslöjade att folket inte alls ville kicka Annie Lööf och kunde sedan berätta om en ny storsatsning med Leif GW Persson i huvudrollen.

NOVEMBER

TVR trädde in i framtiden (eller något sådant) när DN.se lanserade tv-programmet Veckans löp. Där återkom vi varje fredag under resten av året. Annars synade vi tillväxten i tillväxtbranschen, hjälpte Jimmie Åkesson att hantera järnrörsskandalen med utvecklad nolltolerans, lät partiledarna kommentera valet av hörlurar som årets julklapp och avslöjade att en SVT-profil misstänktes för att vara icke-rasist.

DECEMBER

Julstress – och snökaos. Redan innan snösmockan drabbat Sverige kunde TVR avslöja partiernas hemliga handlingsplaner i händelse av väderkris. Annars var det en månad med viss Stockholmspolitisk tonvikt, där TVR bland annat kunde erbjuda exklusivt framtagna julsånger till samtliga partier i Stadshuset. I Göteborg utbrast Instagramkravaller, vilket blev ett av många ämnen när TVR gästspelade i DN.se:s rimstuga. Och så kom den årliga, alternativa nyordlistan, förstås.

* * * * * Det om detta. Bloggen ser du igen 2013 – tack för visat intresse i år.