Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2012/12/28/den-alternativa-nyordlistan-2012/

Viktor Barth-Kron

Den alternativa nyordlistan 2012

Rätta artikel

I veckan kom Språkrådets ”nyordlista”, som alltid blir tacksamt stoff här i nyhetstorkans mellandagar. The Viktor Report erkänner dock inte Språkrådets auktoritet, utan väljer liksom i fjol att låta publicera vår egen nyordlista. Här är så tio ord och begrepp som sammanfattar året vi lämnar.

* * * * *

Vinst-i-välfärdshaverist

Politiskt engagerad person som ägnar huvuddelen av den vakna tiden åt att argumentera för eller mot privata vinster i välfärden, samt åt att hitta nyhetsartiklar som anses stärka den egna tesen. Drivs antingen av betydande löneutbetalningar från tjänstesektorn eller av ideell indignation över valförlusten 1976.

Samtalsförnyelse

Moderaterna bytte partisekreterare, förklarade valrörelsen inledd och berättade att partiets politik nu skulle utformas efter samråd med en kvarts miljon människor. Sedan bestämde Anders Borg som vanligt.

Storm i sociala medier

Minst tre personer på internet som är arga på samma sak, och som därmed kan användas som belägg för en på förhand bestämd journalistisk vinkel.

Supersiffror

Vad Stefan Löfven får när partiet noterar 26 procents väljarstöd.

Katastrofsiffror

Vad Håkan Juholt får när partiet noterar 27 procents väljarstöd.

Centervinkling

Förmåga att få varje enskild nyhetshändelse – från opinionsmätningar till katter som fastnat i träd – att handla om hur dålig Annie Lööf är för Centerpartiet. Se även ”Aftonbladet”.

Lösenkodlåskrav

Möjligen något Jimmie Åkesson borde överväga att införa jämte sin omtalade ”nolltolerans”. Man vet ju aldrig när Kent Ekeroth tappar bort nästa mobiltelefon.

Innovationspolitik

Trendriktig ideologi som går ut på att någon annan ska hitta på något som kan tjänas pengar på, varefter du tar åt dig äran och fördelar uppkomna skatteintäkter. Företräddes i år främst av Socialdemokraterna och Centerpartiet.

GW-fiering

2011 var året då rongefiering och stigbjörnisering slog igenom på allvar i den politiska journalistiken. Under 2012 utvecklades konceptet, och det bestämdes att alla artiklar om allt annat måste innehålla minst en spiksäker kommentar från Leif GW Persson.

Indignationshöger & God dag yxskaft-vänster

I förra årets nyordslista myntade bloggen indignationsvänster och god dag-yxskaft-höger. I år syntes tydliga tendenser på ombytta roller: Socialdemokraterna fick en ny ledning, nytt självförtroende och började prata om sig själva som ”framtidspartiet” med en ”affärsplan”, varpå Moderaterna svarade med djup animerad upprördhet över det fåtal miljarder som skiljde budgetförslagen åt. Under tiden ökade Sverigedemokraterna med omkring 100 procent i opinionen.