Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Viktor Barth-Kron

Stockholmsordlistan, år 2012

Stockholmsårets samtalsämnen sammanfattade i tolv ord. Eftersom eftervärlden måste få en rimlig chans att upptäcka vad vi höll på med.

Stadslantisar

Stockholm upplevde en ny ”grön våg” under året, men de medverkande trendnissarna behagade inte masa sig alltför långt från 7Eleven den här gången. I stället odlade de grödor på innergården och höll sig med bikoloni på Söderbalkongen. Med tanke på snöröjningen hade det nog varit bättre om de tagit steget fullt ut och skaffat traktor.

Chipsfinanser

I regeringen gör Moderaterna stort nummer av sin koll på statens finanser. Det vore fel att anklaga landstingsstyret i Stockholm för samma sak. 2011 jämförde man en 100-kronorshöjning av SL:s månadskort med ”tre påsar chips”, och 2012 var det förutom SL:s notoriskt usla ekonomi också försäljningar av vårdcentraler till grovt underpris som stod för rubrikerna. (Stämningen var dock alltid på topp i partiet, att döma av Filippa Reinfeldts flitiga rapporter på Instagram.)

Festivalisering

I Solna invigdes nya nationalarenan för jippo, Friends arena. Vid Globen byggs både stor arena och ett nöjescentrum – till att börja med. "Entertainment District”, ska det bli. Botkyrka svarade med att planera ett nöjesfält som ska bli ”större än Disneyland”. Under 2013 räknar ordlistan med att Haninge kontrar med en replika av Colosseum, komplett med lejon och allt. Popcorn och skådespel åt folket!

Slusskonsekvenser

Den stora Slussendebatten utspelade sig under 2011, men strax efter nyår fick den en lika oväntad som spektakulär utlöpare på kultursidorna. Diskussionen om huruvida ”kulturvänstern” eller DN-kolumnisten Bengt Ohlsson var dummast på Mariaberget pågick hela våren.

Eländesrapport

Stockholms innerstad beskrivs gärna som ett paradisiskt getto för de rika och framgångsrika. I verkligheten är det betydligt värre ställt: I Gamla stan råder ”glesbygdsproblematik” och krogtätheten gör Folkungagatan till Stockholms svar på Gamla testamentets Sodom och Gomorra. Åtminstone enligt Anders Göransson (S), vice ordförande i Söders stadsdelsnämnd. Inför 2013 hoppas ordlistan att Göransson vågar sig utanför tullarna – det kan bli en riktig rubrikfest.

Stadsglobalisering

Anglofieringen av Stockholm fortsatte med oförminskad styrka under året. För att nämna något så skotade stadsfestivalen ”Ung08” riktnumret och blev ”We Are Sthlm”, och vi firar numera inte ”jul” utan ”The Best Christmas in Scandinavia”. Utanför Stadshuset vajar Sankt Eriks-flaggan jämte ”Capital of Scandinavia”-baneret och EU:s stjärnor, medan svenska fanan fått gå någon annanstans. Planerar Sten Nordin (M) ett utbrytningsförsök à la Katalonien under 2013?

Stockholmssafari

Safariåkande blev en trend under vårvintern. En grupp vänsteraktivister ordnade ”överklassafari” till lyxförorten Solsidan och möttes av några kastade ägg och extremt många journalister. Integrationsminister Erik Ullenhag ville inte vara sämre och tog med sig kontoret på en veckolång expedition till Rinkeby. Huruvida några av resenärerna lärde sig något av studieresorna är ännu oklart.

Spårtjafs Årets i allt väsentligt dominerande icke-nyhet var naturligtvis tunnelbanans utbyggnad. Debattartiklar och utspel har regnat över oss, men inga konkreta beslut synes än. Till Nacka via Hammarby sjöstad? Via Djurgården? Förlänga blå linjen till Barkarby? Eller till Skarpnäck? Eller röda linjen till Täby? Eller gröna till Älvsjö? Eller alltihop? Eller ingenting? Ordlistan önskar att påståendet ”under 2013 lär vi veta” hade burit trovärdighet, men det vore antagligen att hoppas för mycket.

Omvägsbråk

Vid sidan av tunnelbanan har Förbifart Stockholm varit trafikfrågan att bråka om. Mest har det varit Miljöpartiet som bråkat, men frågan är till vilken nytta. Eftersom alliansen i stad och rike är för, och eftersom till och med notoriskt ickespecifike Stefan Löfven (S) gett sin uttalade välsignelse, så står nog hoppet till att skäggiga män med ukulele kedjar fast sig i borrkronorna. Det hoppet ska å andra sidan inte underskattas.

Domstolsstopp Är det olagligt att bygga hus i Stockholm? Frågan, som förstås tycks en smula absurd vid första anblick, blev högaktuell efter ett utslag i mark- och miljödomstolen härommånaden. Ett planerat hus på en södermalmsk innergård stoppades – bland annat med hänvisning till bullret från gatorna utanför kvarteret, samt från avlägsna Bromma flygplats. Att samma domstol upphävde planen för nya Slussen med hänvisning till försämrad utsikt från ett befintligt kontorshus blev då bara logiskt.

Framkomlighetsstrateg

Många känner sig kallade till Stockholms gator, men utrymmet växer inte i takt med tillströmningen. Därför är det förstås logiskt att ”framkomlighetsstrateg” seglat upp som ett framtidsyrke. Ur deras skrivbordslådor har vi under året fått alltifrån studentflaksförbud till saftigt höjda parkeringsavgifter och hårdare tag mot felparkerare. Säkert rimligt, men ordlistan undrar fortfarande vart de flygande bilarna tog vägen. Framtiden borde rimligen vara här nu.

Spärrterror

Har du barn? Hund? Svårt att gå fort? Beklagar. SL:s nya spärrar var inte byggda för dig, utan för mönsterresenären som har vett att begripa precis i vilken fart man ska passera för att inte få en dubbelsidig smäll. Däremot får du möjlighet att betala ordinarie pris, precis som alla andra!