Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/01/05/the-capital-of-corporate-bullshit/

Viktor Barth-Kron

The Capital of Corporate Bullshit

(Lördagskolumn i dagens DN Stockholm.)

Vi är många som skäms lite kollektivt när vi konfronteras med Stockholms officiella slogan ”The Capital of Scandinavia”. Vilket blir ofta, eftersom den gripit kring sig mer och mer för varje år som gått sedan introduktionen 2005.

Frågan om sloganens framtid var uppe i kommunstyrelsen nu i december, sedan Åke Askensten (MP) motionerat om att byta den till något lämpligare – förslagsvis ”The Capital of Sweden”.

Askenstens främsta invändning mot sloganen är nämligen inte att den är fånig eller storhetsvansinnig, utan att den inte är korrekt. Det har han förstås rätt i och det borde vara ganska svårt att argumentera emot. Stockholm är ju Skandinaviens huvudstad lika mycket som Örkelljunga eller Molde är det. Kommunala bolaget Stockholm Business Region lyckas dock ändå i sitt yttrande.

Man invänder att ”The Capital of Scandinavia inte ska förväxlas med en fysisk benämning då det är en positionering och därmed inte kan vara falsk”.

Detta är förstås intressanta nyheter, som öppnar stora möjligheter för framtida offentlig reklam.

Pendeltågen – när du verkligen måste passa tiden.

Högstadiet – där ingen misslyckas.

Slussen – så gott som klar!

”Falskt”? Absolut. ”Positioner”? Ja, varför inte.

Stockholm Business Region bjuder på mer spännande läsning i sitt yttrande:

”I de sammanhang där SBR fått förmånen att förmedla de källor och logiska argument som Stockholm – The Capital of Scandinavia bygger på har det tydligt framgått att positionen eller varumärket ger avtryck hos mottagaren. Att skapa plats i medvetandet hos målgrupperna är en av de viktigaste förutsättningarna för att lyckas med place branding.”

Exakt vad det här betyder har jag ingen aning om. Frågan är om de har det själva.

Hur som helst, det är bara att vänja sig – kommunstyrelsen avslog Åke Askenstens motion utan större åthävor. Miljöpartiets egen Daniel Helldén tyckte att ett sloganbyte skulle bli för dyrt, men Askensten fick åtminstone uppbackning från Ann-Margarethe Livh (V). Hon yrkade delvis bifall, men ansåg i sin reservation att ”Stockholm Nordens Venedig” vore allra lämpligast.