Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 14:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/01/21/ett-ar-senare-vem-blev-arets-juholt/

VIKTOR BARTH-KRON

Ett år senare: Vem blev årets Juholt?

I dag är det på dagen ett år sedan S-ledaren Håkan Juholt tackade för sig i ett köpcentrum i Oskarshamn. Därmed inleds nu år 1 e.HJ, som vi på TVR är övertygade om att det kommer att kallas av framtidens politikforskare.

Hög tid därför att sammanfatta vad som hänt under året som gått. Rättare sagt: Vem tog upp den "medvetet drastiska" facklan och blev svensk politisk satirs självklara referenspunkt? Här är hela listan.

* * * * *
1. Kent Persson
Han kom, han såg, han pladdrade bort sig. Moderaternas nye partisekreterare skulle bidra med driv efter Sofia Arkelstens luftpastejer, men lyckades med hjälp av kappvändande, halvlögner och storslaget innehållslösa utspel snabbt etablera sig som 2012 års driftkucku. I slutet av året hade Persson tråkigt nog skalat ner sin offentliga närvaro till ett Instagramkonto där han publicerar bilder på snön i Örebro.

2. Annie Lööf
Många har velat dra paralleller mellan Centerns januarikris och Socialdemokraternas dito förra året. Klara skillnader finns dock i hanteringen. Annie Lööf åkte exempelvis inte direkt till Folk och Försvar för att slå in den sista spiken i kistan, utan har hanterat månaden relativt stabilt. Andraplatsen säkras i stället av årets samlade retoriska fluff och förmågan att få handlingskraft att explodera i ansiktet (Tillväxtverket-affären).

3. Centerpartiets idéprogramgrupp
Sällan förr har så få skapat så stor förvirring för så många, för att travestera Churchill. Hade Per Ankersjös gäng haft mer än en månad på sig i debatten är det troligt att de nått högre på listan.

4. Fredrik Reinfeldt
Den annars så nedtonade statsministern tröttnade snabbt på ökenvandningen med den nya S-ledningen. Eftersom Stefan Löfven vägrade leverera tog Reinfeldt själv upp den juholtska paradgrenen ”medvetet drastiska utspel”, med en rad missförstånd och oreda som självklar följd. Från våren minns vi särskilt frågan om att ”jobba till 75”.

5. Karl-Petter Thorwaldsson
Den nye LO-basen satsar på att ha ena näven knuten i luften och den andra på förhandlingsbordet. Än så länge klarar han balansgången, men historien har lärt oss att medvetet drastisk retorik riskerar att slå tillbaka när man minst anar det.

BUBBLARE:
1. Anders Borg
Levererade en medvetet drastisk prognos för svensk ekonomi, backade sedan efter hand men skulle aldrig någonsin medge att han hade fel.

2. Thomas Östros
Hade knappt hunnit kuppa bort ärkefienden Juholt innan han bytte fot totalt, tog tjänst som vd i bankföreningen och med övertygelse argumenterade mot sin tidigare partilinje.

3. Håkan Juholt
Vi hade hoppats på mer, men en bok och regelbundna intervjuframträdanden höll ändå intresset vid liv. Till nästa år måste Löfven ge honom en plattform – för demokratins skull.