Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/05/05/partiledardebatten-sa-gick-det-2/

VIKTOR BARTH-KRON

Partiledardebatten - så gick det

Vårens stora partiledardebatt i SVT är just avklarad. Mer eller mindre initierade analyser haglar redan över medielandskapet – men vem var egentligen bra, och vem havererade?

Eftersom partister och ledarsidor är partiska och klickmätningar på nyhetssajter opålitliga tar The Viktor Report, som är en blogg i allmänhetens och sanningens tjänst, ansvaret att berätta det. Så här gick det.

(Betygsskala: VVVVV: Valet är avgjort. VVVV: Mycket bra. VVV: Fullt godkänt. VV: Klarar spärren. V: Tack och hej.)

* * * * *
Jan Björklund (FP) – VVVV
Favoritnumret, att anföra en person ur verklighetens folk som Björklund träffat och som håller med Björklund (och som av naturliga skäl inte finns på plats för motfrågor), kom fram två gånger. Andra gången var det dock inte Jan själv, utan hans medarbetare (!) som påstods ha pratat med en ”Jenny”. I övrigt var han välformulerad och slagfärdig, stundtals självkritisk och alltid tydlig. Den klart bästa debattören i fältet, men det är inget nytt och har inte hjälpt Folkpartiet särskilt mycket hittills.

Jonas Sjöstedt (V) – VVV
Konstant arg, på ungefär samma sätt hela tiden. Det kan vara problematiskt – även en hög ton blir entonig om den inte växlas med annat. Fick ett tacksamt läge med vinst i välfärds-debatt och hanterade det väl, och gjorde sedan en stark spurt i klimatfrågan. Kan till skillnad från de flesta andra ha plockat en och annan sympatisör, och får bonuspoäng för att han stod för debattens enda inslag av humor när han jämförde Åkesson med ett flaskskepp (”hur kom du in?”).

Fredrik Reinfeldt (M) – VVV
Har i alla sina partiledardebatter etiketterats som endera ”arrogant” eller ”passiv” av det offentliga tyckeriet. I dag var det ”passiv”. Som vanligt var det sannolikt mycket medvetet (Reinfeldt har i särklass bäst popularitetssiffror och har därför mest att förlora på att spåra ur) och som vanligt intog han rollen som alliansens samlande röst. Valde strider med omsorg och är säkert nöjd med att ha fått Löfven ur balans i inledningen, men vann knappast några nya röster i dag.

Stefan Löfven (S) – VVV
Lät sig provoceras av Reinfeldts tjat om regeringsfrågan och gav sig direkt in i sluggerfest. Yttrandet ”bekymra dig mer om din kant, det här fixar jag” (om hur han avser bilda regering) kan bli något att äta upp i framtiden. Hade överlag en yvig stil, snarare mindre än mer slipad nu jämfört med i debuten förra våren. Klart underhållande att titta på, svårare att avgöra om den är framgångsrik. Den egna kören var sannolikt nöjd, hur som helst.

Jimmie Åkesson (SD) – VVV
Hade flyt med ämnena i första timmen (försvar, invandring) och fick möjlighet att agera förnuftets röst när ”blocken” dammade på varandra som värst. Gjorde jobbet stabilt utan att glänsa, även om han kom bort lite under debattens andra halva.

Annie Lööf (C) – VV
Radikalt färre floskler än vanligt. Dock inte så väldigt mycket annat i stället. Höll balansen, svingade måttfullt och hade grön kavaj. Det var väl ungefär exakt vad som behövdes efter vintern från helvetet.

Gustav Fridolin (MP) – VV
Hade ingen kanonkväll. Svårt med rollen – är han en del av de rödgröna, eller frifräsare, eller potentiell partner till alliansen? – och försvarspolitik var inget drömämne (Jimmie Åkesson påpekade skadeglatt att MP:s maskrosor skrivit in krav på ”ickevåldsförsvar” i partiprogrammet). Jobbade sig in i matchen och landade på plus-minus-noll. Hade skalat ner Obama-retoriken och nämnde inte sitt extraknäck som lärare en enda gång, vilket möjligen var mer negativt för underhållningsvärdet än för hans förtroendekapital.

Göran Hägglund (KD) – V
Bar för kvällen en grå slips, vilket också satte tonen för framträdandet. Svårbegripligt hur en till vardags så rappkäftad och slagfärdig politiker gång på gång kan göra så litet avtryck i tv-debatter. Tyngd av stundens allvar? Igen? Nervositet kan det inte gärna handla om. Hägglund har snart suttit ett decennium.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt