Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/05/07/blockoverskridande-angest/

Viktor Barth-Kron

Blocköverskridande ångest?

Allt fler pratar om Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet som ett potentiellt regeringssamarbete efter valet, givet att inget ”block” får tillräckligt starkt stöd. Som stöd anförs dels Jan Björklunds ”flört” med S under söndagens partiledardebatt, men framför allt en pågående sväng i FP från 00-talets kravliberalism till en mer Ullenhagsk/Arnholmsk/Ohlssonsk socialliberalism.

Det är ingen orimlig tanke. Det är närmare mellan Stefan Löfven och FP än mellan Löfven och Stockholms arbetarekommun, och kan FP komma överens med KD kan de givetvis komma överens med MP. Men vore det bra för de inblandade? Det är inte lika glasklart. Här är en snabbanalys av varför den här regeringen riskerar att bli betydligt roligare för utomstående än för de inblandade.

* Vinnaren på kort sikt är Socialdemokraterna, som lyckas med sitt stora mål om att ”bryta upp blockpolitiken” (läs: slippa regera med Vänsterpartiet). De får bilda regering och bryta ökenvandringen. Problem skulle de givetvis få, det får alla som ska regera ett land, men här blir de kanske störst bland de egna kärntrupperna. Vad ska alla Juholtister och Greiderister säga när S-regeringen inte bara till politik, utan också till själva sammansättningen, är ett alliansen light? Och när det dessutom finns ett alternativ till vänster? Om Vänsterpartiet vill knapra procent är S-MP-FP ett drömscenario.

* Folkpartiets potentiella svårigheter är lätta att se. De får en magnifik svekdebatt på halsen när de plötsligt ska omfamna ett parti de ägnat decennier åt att bekämpa högljutt. Deras väljare i dag är mestadels lättrörligt allmänborgerliga och skulle inte ha långt till vare sig Moderaterna eller Centerpartiet (i den mån det finns kvar) om det uppstår minsta missnöje med regeringspolitiken. Vilka ska då rösta på Folkpartiet 2018? Allmänliberaler som helst vill se en mittenregering med tonvikten till vänster? De har ju redan Miljöpartiet. Ytterligare fyra år i regeringsställning kan bli väldigt dyrköpta.

* Miljöpartiet är givetvis vinnare på så vis att man äntligen får sitta i en regering. Frågan är dock hur roligt de tycker att det är när det väl händer. Det är svårt att vara härligt radikal i regeringsställning, ännu svårare om man har Socialdemokraterna och Folkpartiet som partners. Till vänster skulle Jonas Sjöstedt stå och svinga – fritt, vilt och med skadeglatt humör – om otillräckliga klimatåtgärder, alltför snål migrationspolitik, bestående klasskillnader, etcetera, etcetera. Det lär bli traumatiskt för ett parti som alltid kunnat stå på den "goda" sidan. Titta bara på hur jobbigt man haft det med sin migrationspolitiska överenskommelse med regeringen.

Slutsats: S-MP-FP är inget toppenalternativ för någon av de inblandade. Däremot kan det mycket väl visa sig vara det minst dåliga för samtliga. Men det är en annan analys.