Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/08/05/vilken-festival-ar-ditt-parti-ar-2013/

Viktor Barth-Kron

Vilken festival är ditt parti - sommaren 2013?

Festivalsommaren är inne på upploppet. 2011 genomförde The Viktor Report en granskning av vilket svenskt riksdagsparti som bäst motsvarade vilken festival, något som väckte en del uppseende och förhoppningsvis kunde guida några vilsna partister rätt i nöjesträsket.

Som alla säkert noterat är dock festivalbranschen stadd i snabb förändring – arrangemang tillkommer, andra läggs ner, någon byter inriktning. Hög tid således för en uppdaterad lista. Så här är det festivalpolitiska läget sommaren 2013.

* * * * * Socialdemokraterna Sweden Rock

Under Stefan Löfven har man lämnat Uppsala Reggae-tiden och hittat tillbaka till rötterna: Ett förutsägbart och pålitligt alternativ för den som ogillar att chansa. Lockar alltid hyggligt med folk.

Moderaterna Bråvalla

Nytt, tämligen kulturlöst schabrak som med kirurgiskt målgruppsanpassade artistbokningar och samvetslös datumkonkurrens lockat masspublik och samtidigt dränerat andra festivaler. Främst Peace & Love.

Miljöpartiet Way Out West

Alltjämt det givna valet för festivalbesökaren som kanske inte är superintresserad av musik, men som gillar stojet runtomkring och gärna gör ställningstaganden med hashtag.

Sverigedemokraterna Nya Hultsfred

Ledningen har flyttat spektaklet närmare storstaden och försöker göra det till ett mer salongsfähigt alternativ. Gräsrötterna känner sig dock alienerade och entusiasmen uteblir – snart får man väl inte ens välta utedass i det här jävla landet längre.

Folkpartiet Stockholm Music & Arts

En tillställning för folk som är lite mer finstämda och medvetna i sin smak är andra – åtminstone enligt egen bedömning – vilket främst manifesteras i att man ogärna lämnar Stockholms norra innerstad.

Centerpartiet Peace & Love

En gång i tiden det gamla Festival-Sveriges lysande fyr, ett gediget mittenalternativ (Borlänge är varken Hultsfredsskogen eller Södermalm) med bred repertoar. Sedan tog man sig vatten över huvudet, urbaniseringen accelererade och Bråvalla tog över marginalväljarna.

Vänsterpartiet Putte i Parken

Har en historia av ekonomiska förluster och sponsras dessutom av kommunen. Således en form av kommersiell verksamhet som till nöds kan accepteras.

Kristdemokraterna Jönköpingsfesten

För de närmast sörjande.