Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/08/06/ar-johan-croneman-ett-hot-mot-demokratin/

Viktor Barth-Kron

Är Johan Croneman ett hot mot demokratin?*

I dag ägnar Johan Croneman sin kulturkrönika åt ett kärt ämne: Mediernas utarmning och förfall, den tidskrävande kvalitetsjournalistikens bortträngning till förmån för lättsmälta klick, och så vidare. Nu även kompletterat med anklagelser om en "absurd" högervridning av svensk nyhetsjournalistik. Texten har väckt en hel del uppseende, vilket man kan förstå.

En intressant detalj i sammanhanget är att Johan Cronemans egen krönikestil är som hämtad ur den kostnadseffektiva delnings-och-klickjournalistikens instruktionsbok. Eller, bok och bok – om vi tänker oss en manual för opinionstext är den kort och ser i stora drag ut så här:

1. Var arg och tvärsäker. Ilska engagerar och entydiga slutsatser är tacksamma för den som vill markera egen ståndpunkt med en länk (vilket många vill). Den som diskuterar och väger för och emot gör det ofta i digital ensamhet.

2. Överdriv medvetet. Det irriterar meningsmotståndare som då också länkar till texten. Förvisso med vidhäftade klagomål, men de syns ju inte i statistiken.

3. Använd kraftfulla uttryck. De bidrar till klickvänliga rubriker och puffar.

Johan Cronemans text har när det här skrivs räknat hem långt över 2 000 delningar på sex timmar. Det är mycket, särskilt en solig dag i början av augusti.

Är texten och Croneman därigenom en del i hotet mot den goda journalistiken? Utrymme och arvode kunde ju ha sparats till exempelvis ett nytt sjukvårdsdokument av Maciej Zaremba.

Med risk för att få hojta i min egen digitala ekolåda är jag inte helt säker på det. Brandfacklor och knallskott har sin plats i det offentliga samtalet. Det skadar knappast att många människor läser texten, i bästa fall får de anledning att tänka ett varv till kring viktiga ämnen som mediemakt och nyhetsvärdering. Troligen kommer det en och annan replik, där debatten kan fördjupas. Och att Croneman fungerar som blåslampa i häcken på schlagerbekväma tv-chefer behöver vi nog inte tvivla på.

Visst vore det en dystopi om alla tidningar bara bestod av ilskna litanior om vad som gått på tv – men där är vi ju inte, även om Croneman insinuerar annorlunda.

Den överhängande faran med kraftuttryck och breda penslar är nog en annan, mer personlig. Om vargen kommer och äter upp demokratin punktligt varje tisdag finns alltid risken att folk efter ett tag slutar lyssna.

* Nej, naturligtvis inte. Men medge att du blev intresserad av att läsa vidare.