Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/08/07/upp-till-kamp-pa-kongressen/

Viktor Barth-Kron

Upp till kamp på kongressen

Med åtta partier i riksdagen är det trångt om utrymmet på nyhetssidorna, och när ungdomsförbunden får en stund i ljuset handlar det ofta om tämligen aparta saker. När Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf) höll kongress i våras blev det exempelvis en hel del medial uppmärksamhet kring förslaget att legalisera cannabis – kontroversiellt, förvisso, men kanske inte den viktigaste frågan för samhällets utformning.

Det är lätt att i hastigheten missa att ungdomsförbunden har storpolitiska ambitioner också, väl i klass med moderpartierna. Socialdemokratiska SSU, exempelvis, som om några dagar går till kongress i Täby. The Viktor Report har gått igenom motionerna som ska behandlas och presenterar här är ett urval av de mer intressanta förslagen.

* Avskaffa kapitalismen som samhällssystem (SSU Kronoberg)

* Återinföra valutareglering (SSU Kronoberg)

* Expropriera (förstatliga) bankerna (SSU Skåne)

* Införandet av löntagarfonder enligt Rudolf Meidners modell (SSU Bohuslän)

* Att arbetstiden kortas till sex timmar över hela arbetsmarknaden, medan löner och deras utveckling förblir opåverkade (SSU Bohuslän)

* Att staten ska ta över Saabs tillgångar efter en konkurs, att de anställda ska driva Saab efter det statliga övertagandet, att produktionen på Saab sedan ställs om till miljöbilar och miljöbussar samt att Saab därefter ska utveckla kollektivtrafiklösningar i samarbete med Västra Götalandsregionens förtroendevalda (SSU Skåne)

* Koldioxidransonering genom personliga utsläppskvoter (Göteborg & Kronoberg)

* Sverige ut ur EU (SSU Kronoberg)

* Förbud mot reklam på offentliga platser (SSU Södra Älvsborg)

* ”Att SSU tillsammans med LO initierar ett långsiktigt arbete för att identifiera sektorer som på grund av deras centrala betydelse för vår gemensamma välfärd bör undandras marknadsekonomin och underställas demokratisk kontroll, samt utarbeta strategier för hur denna kontroll ska utövas och hur dessa sektorer ska organiseras för att bidra till största möjliga samhällsnytta” (SSU Västerbotten)

* Att Ebba Gröns låt ”Pervers politiker” ska spelas när man står i telefonkö till SSU (Skåne, avslås med motiveringen att man inte längre har musik i telefonkön)

Förbundsstyrelsen, som uppenbarligen tagit intryck av den mer pragmatiska linje som moderpartiet drivit i ett antal decennier, har yrkat avslag på samtliga nämnda motioner. Att döma av det generella tonläget i texterna ska de dock inte vara alltför säkra på att vinna – det kan bli hårda strider på kongressen.

Vad det nu har för betydelse för oss andra.