Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/08/09/partikultur-till-salu/

Viktor Barth-Kron

Partikultur till salu

Du är vad du äter, säger en del. Du är vad du säljer, tänker The Viktor Report. Därför har vi som enda svenska blogg genomfört en unik granskning av de svenska riksdagspartiernas webbshopar, för att se vad som saluförs och vad det eventuellt säger om kulturen i respektive rörelse.

Här är ett urval av vad vi hittade.

* * * * *

Socialdemokraterna Termosmugg, 179:- Perfekt för att hålla gammalt bryggkaffe varmt, oavsett eventuella förändringar i samhällsklimatet. Tillfälligt slutsåld.

Moderaterna Iphoneset, 250:- Det var ingen slump att Apple öppnade sin första Sverigebutik i Täby Centrum. En riktig nymoderat täcker förstås in sin telefon och agenda i ett trivsamt Borg & Reinfeldt-skal. Kombineras givetvis med Iphonevantar prydda med "jag älskar jobb"-logga.

Kristdemokraterna Paraply, 56:- Hur de kom fram till det exakta priset är oklart, men att ett regnskydd är den mest framlyfta produkten i KD:s webbshop indikerar att krismedvetenheten sitter djupt i hela rörelsen.

Folkpartiet Golfboll, 15-pack, 250:- Det enda partiet med golfutrustning i sortimentet, vilket förstås inte är någon slump. Parollen "Slå ett slag för friheten" är dessutom utsökt som sammanfattning av 2000-talets batongliberalism.

Miljöpartiet Festivalarmband, "Fest i valet", 1,90:- Tjoho.

Sverigedemokraterna Ian Wachtmeisters bok, 175:- Säger kanske inte så mycket om SD i sig själv. Den som vill kan dock tolka in något i att Wachtmeisters alster är den enda bok som saluförs i SD-shopen, under den alldeles egna fliken "Litteratur". (Finns även som ljudbok.) Vänsterpartiets webbshop är lösenordsskyddad, antagligen som en markering mot kommersialismen och vinstintressen på internet. Centerpartiet tycks inte ha någon e-butik över huvud taget.