Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/08/21/ordlistan-vecka-34-aterkomsten/

Viktor Barth-Kron

Ordlistan vecka 34 - återkomsten

Rätta artikel

Veckans ordlista i DN Stockholm - tillbaka efter sommaruppehållet. Eftersom den som väntar på något gott ibland får vänta lite för länge.

Stadsdass

I våras följde ordlistan med spänning stadens arkitekttävling för att ta fram nya standardmodeller för korvkiosker. Nu har man även utvecklat en ny och fräsig design för toaletter, varav den första står klar i Humlegården om några veckor. Det går snabbt att spåra en trend: Precis som en av de tävlingsvinnande kioskerna är stadsdasset till stor del prytt med speglar. Av detta kan vi dra slutsatsen att stadens självupptagenhet nu på allvar börjar sätta spår i arkitekturen, samt att vi om några år sannolikt får nya, fräsiga och enhetliga sjukstugor som får ta hand om alla medborgare som krockat med någon halvt osynlig offentlig byggnad.

Båtbabbel

Ordlistan har från semestern noterat att utspelen om båtar som framtidens kollektivtrafik fortsatt att dugga tätt, trots (eller snarare tack vare) solskenet. Att SL:s egna utredningar visar på minimal samhällsnytta spelar ingen roll – båtpendling har sedan länge gått från att vara politik till en trafikreligiös övertygelse. ”Vi bor i en stad på vatten …”, inleds vanligen trosbekännelsen. Detta är dock inte korrekt. Frånsett några ankrade husbåtar bor vi i en stad på mark; förvisso delvis ömark men där öarna sedan evigheter har fasta förbindelser med omvärlden. Hör här: För snart 150 år sedan började Göta kanal bli omodern på grund av järnvägen. Det fanns en anledning till det.

Fridhemslyft

Fridhemsplan, ni vet den där tunnelbanestationen i vars gytter man skulle behöva gps för att hamna vid rätt uppgång, kan stå inför omdaningar. Det hoppas i alla fall Folkpartiets Björn Ljung, som lade ut sina funderingar i måndagens DN. Ordlistan tycker att tankarna om att skruva och dra lite och kanske få fram någon form av torg låter sympatiska, men grundproblemet – stenhårt trafikerade och tämligen systemviktiga gator – lär kvarstå. Att gräva ner gatorna är svårt med tanke på tunnelbanan under, men man kanske kan däcka över dem? Och samtidigt höja omgivande kvarter ett par våningar från marken. Det om något vore väl ett ”lyft” för området.

Joggarbortfall

36 000 människor anmälde sig till Midnattsloppet i lördags. 31 000 hämtade ut sina tröjor och 27 000 kom till start. Ett bortfall således på 9 000 löpare, eller 25 procent för den statistiskt lagda. ”Det kan väl inte vara så att alla blev förkylda, men vad vet jag. Vi har ingen förklaring till tappet”, säger loppets vd Göran Qvarfordt till Mitt i. Ordlistan tycker inte att arrangörerna ska vara alltför nedslagna över siffrorna. Om så många som 75 procent av alla planerade träningspass i Sverige faktiskt genomfördes skulle vi antagligen se chockerande positiva effekter på folkhälsan.

A-företag

Av Stockholms stads 230 utförare av hemtjänst har 30 procent ”A” som första bokstav i företagsnamnet, berättar SVT. Det har ingen naturlig orsak – man kunde ju annars ha tänkt sig att den vanligaste initialen skulle vara ”H”, som i ”hemtjänst” – utan beror på att företagen vill hamna högt upp på listan som kunderna ska välja från. Teorin bekräftas av verksamhetschefen för AAA Medigrupp AB. Ordlistan lägger sig inte i huruvida det är rimligt med 230 företag på hemtjänstsmarknaden, men kräver för den språkliga anständighetens skull att staden börjar lotta ordningen på listorna. Alternativt vänder dem upp och ner varannan gång.