Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 07:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/10/11/get-app-kom-med-i-rorelse/

VIKTOR BARTH-KRON

Get app, kom med i rörelse

Sidan 2-kolumn i DN i dag.

Vad gör man om var fjärde sympatisör har rymt, koalitionen hänger på fallrepet och kritiska röster höjs internt? Byter logotyp, förstås.

I veckan höll Moderaterna ännu en pressträff om hur man avser vinna valet 2014, och den här gången var det en ny grafisk profil som var huvudnumret. ”Nya moderaterna” är nu ”Nya m – Sveriges arbetarparti” på sina brevpapper.

Därmed kan vi räkna in den fjärde officiella ”arbetarparti”-varianten på åtta år. I valet 2006 var man ”Sveriges nya arbetarparti”; 2010 i stället ”Sveriges enda arbetarparti”. Sommaren 2012 berättade M att man i valet 2014 skulle gå fram som ”Sveriges moderna arbetarparti”, men det projektet blev alltså bara ettårigt.

”Vår förnyelse bygger på att vi förnyar oss politiskt och språkligt men också bildligt. Det är så vi kan visa väljarna att vi är i rörelse”, sade partisekreterare Kent Persson.

Onekligen. En kompletterande analys kan vara att rörelsens riktning tycks spela roll för väljarnas värdering av projektet.

Det är inte bara M som satsar på förnyelse – även Socialdemokraterna har varit i farten i veckan. Medan högern håller sig till traditionella metoder som logotyper och paroller är dock vänstern mer digitalt inriktad.

Som en logisk uppföljare till årets första maj-märke – som var en QR-kod – släpper S nu en väckarklocke-app för smarta telefoner, riktad mot ungdomar. Syftet är att marknadsföra arbetsmarknadspolitik men metoden något okonventionell.

Den som laddar ner appen kan bli väckt av en Stefan Löfven som megafon-skriker ”Lystring! Dags att stiga upp. Kom ihåg, framtiden byggs INTE av snoozare”. Vill man ha det lite mjukare kan man välja ett alarm där Löfven meddelar att det är ”dags att spreta på fingrar och tår” till vad som ska föreställa harmonisk musik.

Detta är alltså sant. Se efter själv.

Återstår nu bara att se hur övriga partiet kontrar. Några gissningar:

* Moderaterna, som menar att val vinns i mötet med människor, skickar ut medlemmar för att väcka 900 000 människor med dörrknackning innan de hinner vakna till Löfven.

* Centerpartiet skriver ett idéprogram där man slår fast att partiets visionära mål är ett Sverige som aldrig sover.

* Sverigedemokraterna tar fram en egen app där Björn Söder och Kent Ekeroth vrålar ”VAKNA SVERIGE!”.