Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/12/04/stockholmsordlistan-vecka-49-2/

Viktor Barth-Kron

Stockholmsordlistan, vecka 49

Veckans ordlista i DN Stockholm. Eftersom det trots PISA fortfarande finns folk som kan läsa.

Riddarbana

En linbana tvärs över Riddarfjärden, från Zinkensdamm till Kungsholmstorg – kan det vara något? Det tycker i alla fall Kristdemokraterna, som i veckan lanserade idén i media. Färden skulle enligt KD ta fyra minuter, mot tolv om man ska åka kollektivt på annat sätt. Ordlistan vill inte avfärda förslaget, även om det finns kopiöst med frågetecken att räta ut. En linbana vore onekligen en turistattraktion, å andra sidan kan man undra över intresset en tisdagsförmiddag i november. Dock: När det gäller det uppenbara behovet av en ny, kapacitetsstark kollektivtrafikförbindelse över eller under Mälarsnittet – för att korta restider och avlasta ”getingmidjan” i city – är det kanske inte det här som kommer upp allra först i tankevärlden.

Turistklagan

Chock och förstämning råder i de mer internationellt inriktade kretsarna av The Capital of Scandinavia-koncernen* – Stockholm har drabbats av dålig pr i utlandet. Det är självaste BBC som sänkt vårt varumärke, genom ett kortare inslag om hur turister luras på stora pengar av oseriösa taxiföretag. SVT:s ABC ägnade saken stort utrymme i måndags. Hur ska det gå nu – kommer alla tillströmmande kosmopoliter vända vid Södertälje och åka till Göteborg i stället? Nja, vi överlever nog. Om uppmärksamheten kan sätta lite eld i bakdelarna på de styrande så att taxiträsket kan rensas upp en gång för alla så vore det till och med mycket välgörande. BBC får med andra ord gärna komma tillbaka. *Även känd som ”Stockholms stad”.

Stads­inflation

Vad heter egentlig vad i den här staden nuförtiden? Krönikören Kerold Klang lyfter i Vi i Vasastan ett alltmer angeläget ämne. Han påpekar – fullt korrekt – att Stockholm inte alls växer geografiskt, som man lätt kan tro när någon Hagastad eller Söderstad plötsligt poppar upp i kommunala papper. I själva verket är det befintliga stadsdelar som helt eller delvis inkorporeras i något slags mäklarbyråkratisk jargong. Risken finns att det blir omöjligt att skriva om Stockholm, eftersom alla stadsdelar och ”projektområden” snart hakar i varandra. ”Norra Djurgårdsstaden” är, som Klang noterar, svår att beskriva geografiskt eftersom den dels är en utbyggnad av Hjorthagen och dels av Gärdet. Ordlistan står helt bakom ett moratorium mot dylikt språk, åtminstone till dess man börjat köpa mark av grannkommunerna igen.

Stadsförvirring

Ett av de mest aktuella förvirringsprojekten gäller nybyggena i Kungsholmens nordvästra hörn. De berörda stadsdelarna heter Kristineberg och Stadshagen, men det sägs inte. Ett nedärvt områdesnamn är Hornsberg, vilket används av somliga – ofta med ”strand” efter. Det är ju fint med vatten. Mäklarna föredrar det odefinierade ”Lindhagen”, efter Lindhagensgatan, medan staden försöker med osexiga ”Nordvästra Kungsholmen”. Ordlistans val? Hornsberg. Samtidigt vill vi inte helt fördöma ”Lindhagen”, som är ett för mäklarspråk mycket omdömesgillt försök med rimliga historiska rötter. Albert Lindhagen (1823–1887) var ju 1800-talets store stadsplanerare och gatan har hetat som den gör sedan året efter hans död.

Mehrpark

Staden bör överlag minnas sina ritare, kan man tycka. Därför vill ordlistan hålla med Björn Elmbrant, som i sin biografi över Hjalmar Mehr (utgiven 2010, nyligen läst) pläderar för att den gamle landshövdingen och S-borgarrådet ska få en plats uppkallad efter sig. Vågar man det? Mehr (1910-1979), för eftervärlden mest förknippad med Almstrid och Klararivningar, var en starkt polariserande politiker, men utan tvekan en person som mer än de flesta gjort avtryck i staden. Så vad skulle passa? Ordlistan ser ett självklart val, i hjärtat av det ”reglerade” Klara. När staden nu ska försöka blåsa liv i Brunkebergs torg kan den gröna plätten i mitten gott få namnet ”Hjalmar Mehrs park”.