Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 18:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2013/12/20/ju-fler-kockar-desto-samre-dagordning/

VIKTOR BARTH-KRON

Ju fler kockar desto sämre dagordning

Sidan 2-kolumn i dagens DN.
Miljöpartiets föräldramöte blev inställt. Nej, det har inget med den låga snittåldern på medlemmar och sympatisörer att göra – det handlar om det ”Världens största föräldramöte” som språkröret Gustav Fridolin passade på att utlysa omgående efter att årets Pisa-­undersökning visat en fallande trend för svenska elever. Det fysiska möte som skulle ha hållits i en skola på Södermalm i Stockholm i veckan ställdes in eftersom för få anmält intresse.

MP:s ”föräldramöte” har dock även ett digitalt forum, och på dess Facebooksida har det onekligen varit full fräs. Nästan 4 000 personer har anmält deltagande och debatterna har gått varma – som de ju lätt gör när dagordning saknas. Det hela ska nu sammanfattas till en debattartikel, meddelar Gustav Fridolin på sidan. Partiers debattartiklar får sällan pulsen att slå snabbare, men just den här ska faktiskt bli riktigt spännande att läsa. Hur ska Fridolin lyckas jämka samman alla hundratals höjda röster till ett sammanhållande resonemang?

På Facebooksidan samsas aktiva skolarbetare som vill höja lärartätheten och öka anslag med debattörer som rasar mot farlig strålning i klassrummen och skyller de dåliga Pisa-resultaten på ”elektrosmog”. Där finns de som vill förbjuda dataspel och naturligtvis en och annan herre som vill stoppa invandringen. En annan vill avskaffa skolan – tvång är dåligt.

Och hur hanterar man Barnpartiet? De har också gett sig in i föräldramötesdebatten, med ett långt manifest. Barnpartiet säger sig stå över höger-vänsterskalan, är emot mobbning och siktar på riksdagen. Det känns spontant som en tydlig utmanare till Miljöpartiet.

Det där blir Fridolins huvudvärk. Men vad kan vi andra dra för slutsatser av detta?

För det första att steget mellan nätaktivism och fysisk aktivitet även fortsättningsvis är stort. Hela folkgruppen som klickar ”gilla” när de ser en söt säl kommer inte att masa sig till en vallokal och rösta på Miljöpartiet, även om de gissningsvis är överrepresenterade.

För det andra är det hela en påminnelse om partiernas funktion, vilket inte behöver vara fel så här i dörrknackningstider. Det är bra att lyssna på människor, men ett öppet sinne bör inte förväxlas med öppet huvud. Det skadar inte att ha utgångspunkter för de resonemang som ska följa när dörren väl öppnats. Partier ska ju representera folket, inte vara dess flugpapper.

Annars finns risken att man i stället för valfläsk får genom­gående kalkon på julbordet.