Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-29 04:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2014/03/24/bland-biodlare-och-saluhallsvanster/

Viktor Barth-Kron

Bland biodlare och saluhallsvänster

Stockholms kommunfullmäktige sammanträdde på måndagskvällen. Bland annat beslutades att sänka förmedlingsavgiften i stadens bostadskö till 0 kronor, man tog inriktningsbeslut om en stor upprustning av Östermalmshallen och beslutade om riktlinjer vad gäller våld i nära relationer. Dessutom antogs dokumentet ”Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050”, en strategi för miljöfordon och riktlinjer för ”idéburen stadsutveckling”. Här är mötet i korthet.

16.51
Åke Askensten (MP) är orolig för kostnaderna i Slussenprojektet, en oro som möjligen förstärks av att han är emot Nya Slussen. En delegation herrar från initiativet ”Slussen Plan B” håller uppsikt från läktaren, men gör sig inte hörda. Sten Nordin (M) säger att man ska ”sträva efter” att hålla budgeten på åtta miljarder.

17.22
Karin Rågsjö (V) läser upp Hälsans förskolas visionsdokument med sammetslent ironisk konsultröst. Hälsans förskola är alltså den FP-kopplade förskolekoncern som schavotterat i media sedan ”Uppdrag Granskning” avslöjat att man gett barnen vatten och knäckebröd till frukost. Bolaget bakom Hälsans förskola driver fem förskolor i Stockholm, vilket Rågsjö menar att de borde sluta med.

17.40
Ewa Samuelsson (KD), som ansvarar för tillgänglighetsfrågor, tar tillfället i akt och förrättar invigningsceremoni för en hiss. Det gäller en anordning som möjliggör att även funktionshindrade nu kan ta sig upp till Rådsalens åhörarläktare – en inte helt enkel sak i ett gammalt och av strikta regler skyddat hus. Premiärturen går bra och det rullstolsburna sällskapet hälsas med applåder från ledamöterna nedanför läktaren.

18.30
Att sänka bostadsköns förmedlingsavgifter till 0 kronor låter kanske som ett trevligt ärende, särskilt som alla partier är för. Nu är det dock valår, vilket betyder att det i stället blir oresonlig debatt om bostadspolitik.

19.42
Daniel Helldén (MP) vill lägga ner Bromma flygplats. Det vill han i och för sig vid varje KF-möte, men just den här gången är skälet att MP vill gå snabbare fram med att göra Stockholm fossilbränslefritt – man vill sätta målet till 2030 i stället för 2050, som dock blir fallet.

21.03
Östermalmshallen ska rustas upp. Alla är överens: Vänsterpartiet utnämner sig själva till ”det kulturmiljöbärande partiet” och säger sig vara ”överlyckliga” över upprustningen. Tänk om partifäderna hört. En renlärig radikal borde väl vilja jämna borgarnas skaldjurstempel med marken och uppföra en folklig hyreskasern i stället?

21.16
Ärendet om ”riktlinjer för idéburen stadsförbättring” leder till ett mindre tjafs mellan MP och C om vem som egentligen är det bästa biodlingshipsterpartiet (typ).

21.23
Madeleine Sjöstedt (FP) iklär sig rollen som strängt kulturborgarråd och vill införa en ”ordlista” för att minska överutnyttjandet av engelska trendord i fullmäktige.”Food trucks” ska heta ”matbilar”, och så vidare. Ja, det är samma Sjöstedt som härom året försökte döpa om Johanneshov till ”Stockholm Entertainment District”. Det projektet är dock nedlagt nu, förklarar hon för DN – ”Stockholms nöjesdistrikt, Globenområdet” är namnen som gäller nu.