Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 21:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2014/05/26/grona-vagen-slog-till-i-stockholm/

VIKTOR BARTH-KRON

Gröna vågen slog till i Stockholm

Ett EU-val är inte ett riksdagsval, inte heller ett kommunalval, men det är de facto ett val och resultatet i Stockholm är omvälvande.

Den stora vinnaren är Miljöpartiet, som blir solklart största parti i Stockholms stad med drygt 21 procent av rösterna. Att det sker samtidigt som Feministiskt initiativ, ett parti som på goda grunder kan misstänkas slåss om samma väljargrupper som MP, går över 10 procent gör resultatet extra anmärkningsvärt.

Förlorare, precis som på det nationella planet, är Moderaterna och Folkpartiet som tillsammans tappar över 12 procentenheter jämfört med valet 2009. Ett brutalt nederlag framför allt för M, som varit Stockholms största parti i samtliga val efter floppen 2002.

Resultatet har fått många att prata om Södermalm och, jodå, både MP och Fi gick bra i Hornstull. Uppgången märks dock långt utanför de områden som slentrianmässigt förknippas med trendkänsliga surdegsbagare. Fi sopade in 12 procent i centrala Hagsätra. MP mer än fördubblade sig i Äppelviken.

Det andra som bör konstateras är att söndagen innebar det valgenombrott i Stockholm som Sverigedemokraterna länge väntat på. 5,3 procent i Stockholms stad låter kanske inte mycket, men ska jämföras med de 1,6 procent partiet samlade 2009.

Som tidigare är man starkast i lägenhetsområden långt ut på tunnelbanans linjer – Hässelby, Vällingby och Farsta med omnejd. I norra Hässelby gård valde 14,6 procent SD. I betydande delar av Söderort är SD dessutom större än samtliga borgerliga partier.

Men riktigt så enkelt är det inte här heller – SD:s uppgång märks precis som Miljöpartiets i alla typer av områden. Även de röstande i valdistrikt som Mosebacke och Bondegatan på Södermalm valde att skicka SD över fyraprocentsspärren. Det gjorde för övrigt även Husby.

I övrigt kan noteras att Kista levde upp till sitt rykte som ”it-kluster” när man gav Piratpartiet över sju procent. Socialdemokraterna, som med dryga 15 procent inte rörde sig ur fläcken jämfört med 2009, håller ställningarna som helt dominerande i Järva. På Risingeplan i Tensta fick S 60 procent.

Går det då att dra några slutsatser inför höstens lokalval? Man kan åtminstone försöka.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna, som knappt synts till i lokala opinionsmätningar på sistone, klarade fyraprocentsspärren i Stockholm och ökar jämfört med förra EU-valet. De kan inte andas ut, men i alla fall glädjas åt att Stockholmsväljarna inte glömt att de finns.

Feministiskt initiativ kan börja förbereda sig för entré i Stadshuset. Om hälften av de som röstade Fi i söndags gör samma sak i kommunalvalet bör det räcka till mandat.

Mycket talar för att de får sällskap av SD, i en församling som knappast blir lika lättmanövrerad som under den gångna mandatperiodens alliansmajoritet.

Man kan gott säga att söndagen rörde upp rejäla vågor i Stockholmspolitiken, och inte bara för att Gustav Fridolin hoppade i en fontän.

* * * * *
Jag rapporterade från Moderaternas kollapsvaka på Norra Latin under natten mot måndag. Den texten kan man läsa här.