Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/viktor/2014/06/04/dags-att-kliva-upp-ur-fontanen-mp/

Viktor Barth-Kron

Dags att kliva upp ur fontänen, MP

DN Stockholm skriver i dag om Miljöpartiets valmanifest, artikel här. Min kommentar nedan.

Efter EU-valets framgångar badade Miljöpartiet och Feministiskt initiativ tillsammans i en fontän på Södermalm. Fi kan fortsätta bada, men MP gör nog bäst i att kliva upp, torka av sig och sätta på sig blåstället.

SCB:s partisympatimätning i Stockholm blev nämligen mer av kalldusch än fontänbad för de gröna. Vänsterpartiet noterar en statistiskt säkerställd uppgång och snor med 13,8 procent positionen som stadens tredje största parti – som MP tidigare prenumererat på, ofta med bud på mer.

V är mätningens vinnare tillsammans med gruppen ”Övriga”, som ökar från 1,2 till 6,8 procent. Det finns all anledning att tro att det är Fi som står för den ökningen.

Mätningen ska tas för vad den är – frågan gäller partisympatier generellt och underlaget är litet – men SCB:s siffror för Stockholm har tidigare visat sig väl i linje med övriga seriösa mätningar.

Samtidigt som Miljöpartiet kan glädja sig över fortsatt nattsvarta siffror för alliansen – som samlar 38,5 procent mot de rödgrönas 51,3, Fi oräknat – är deras egna 12 procent den sämsta noteringen på många år.

Om visioner vinner val lär det dock ordna upp sig. MP:s valmanifest liknar ett långt brev till jultomten där mer resurser till det mesta får plats. De allra flesta skulle nog skriva under på det allra mesta.

Ibland artar det sig dock till rena floskler. Fraser som ”hela staden ska leva” och ”strategi för levande centrum” låter bra, men betyder mycket lite. Kommunala klädbutiker?

Att hårdlansera en ny tunnelbanelinje som alternativ till Förbifart Stockholm är däremot smart. Det är roligare att säga ja än att säga nej.

Kan då de rödgröna komma överens? Jodå – det här kunde i stort sett ha varit Vänsterpartiets valmanifest, åtminstone om man slängt in något om att stoppa vinst i välfärden i början.

Hur det sedan ska synkas med mer betongvänliga S – och hur det ska finansieras – är alltjämt en öppen fråga.